Wolf op pad

Mieneke Karlijn Bekkernens 21 dec 2021

Wolf dwaalt met zijn rugzak door de winterse bossen. De dennen met fijne naalden verbergen de hoge open blauwe lucht boven het bos. In de harige hand met lange zwarte nagels heeft Wolf een stok met zijn naam erin gekerfd. De wandelstok ondersteunt hem in zijn tocht.

Vanachter een dikke den wordt hij bekeken. Hij wordt bekeken door Das.

Das is grijs en heeft zwart-witte strepen over zijn kop. Hij houdt van lange wandelingen door het bos en heeft veel gezien. Maar een wolf met een rugzak? Dat nog nooit.

Das verstopt zich eerst. Hij hoort Wolf zachtjes fluiten Het stemt hem goed. Uit nieuwsgierigheid komt hij tevoorschijn. Waarom fluit je boze wolf?

Ik ben geen boze wolf, antwoord Wolf. Ik ben op pad, weg van de anderen. Ik ben op zoek naar een nieuwe familie. Een familie die net als mij van koken houdt, met kruiden en lekkere paddenstoelen vers geplukt uit het bos. 

Das rolt om van het lachen. Van de omgehakte boomstam rolt hij zo met zijn kont op een stuk mos. Het is een zachte landing, maar toch doet zijn bil zeer. Wolf blijft staan en kijkt aandachtig naar Das. 

‘Geen echte wolf, jij bent een grap’

Waarom lach je me uit? Zijn linkerwenkbrauw springt omhoog terwijl hij fronst. 

Geen enkele wolf houd van verse kruiden en paddenstoelen. Ze zijn boos, eten anderen en brullen in de nacht. Angstaanjagend. Maar jij? Jij bent een grap. Geen echte wolf.

Wolf briest. De warme lucht komt in wolkjes door zijn neusgaten naar buiten. Hij pakt Das op en bekijkt hem eens goed. 

Lieve Das, ik beoordeel jou toch ook niet? Je schijnt een buitenbeentje te zijn, een schijterd. Ook het slechtste roofdier van allen. En toch oordeel ik niet over jou, noch over onze ontmoeting. Ga nou eens niet op je eerste oordeel af, de wereld zal je verbazen.

Wolf zet Das voorzichtig neer, dan pakt hij zijn stok weer goed vast en vervolgd zijn weg.

Wolf loopt door. Fluitend. Hij laat zich niet zomaar op de kop zitten. Hij is op zoek naar zijn nieuwe familie die niet boos is en niet gromt. In welke vorm, maat of met welke vacht dan ook. Ze moeten enkel open-minded zijn en een beetje van koken houden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.