Je studententijd is de mooiste tijd van je leven! Toch?

Tijn Koeleman 25 dec 2021

Mijn ouders vertelden me altijd dat de studententijd de mooiste tijd van mijn leven zou zijn. In deze tijd zou ik herinneringen creëren voor de rest van mijn leven. En deze tijd zou mij vormen tot de persoon die ik later ben.

Ik zou als het ware transformeren van een ruwe tot een ware geslepen diamant. Helaas is daarvan nog weinig terecht gekomen. Als tweedejaars student heb ik namelijk van het echte studentenleven slechts pas verhalen kunnen horen.

Geen perspectief

Het is zaterdag 18 december wanneer de spannendste soapserie van Nederland een vervolg krijgt. Nadat Nederland twee keer op slot heeft gezeten en een grote vaccinatiecampagne op gang is gezet, kondigt Mark Rutte tijdens een persconferentie de derde lockdown af. Ruim een jaar geleden had ik gehoopt, en vooral verwacht, dat ik tegen deze tijd zou kunnen genieten van mijn studententijd. Maar nu is het nog maar de vraag of mijn studententijd ooit nog zo gaat worden als het zou moeten zijn. Er is simpelweg geen perspectief.

Psychische klachten

Ik ben hoogstwaarschijnlijk niet de enige student die het licht aan het einde van de tunnel niet meer kan zien. Uit onderzoek van het RIVM, het Trimbos-instituut en GGD GHOR is namelijk gebleken dat van de Nederlandse studenten 80 procent gevoelens van eenzaamheid ervaart. Daarnaast zegt 76 procent ook nog last te hebben van de prestatiedruk. Deze klachten zijn volgens het onderzoek een stuk minder bij studenten die juist wel de sociale steun voelen, die er voor veel studenten in de huidige situatie niet is.

Mijn ervaring

Gelukkig behoor ik tot de kleine groep die wél sociale steun voelt. Zelf heb ik er alles aan gedaan om toch het echte studentenleven op te zoeken. Ik heb gezellige huisgenoten, ik ben gelijk lid geworden van een studentenvereniging en sinds een aantal maanden maak ik deel uit van Heerendispuut Koh-I-Noor. Hierdoor ben ik in korte tijd in een groot netwerk van leuke mensen beland waarmee ik mijn studententijd kan doormaken. Echter, zijn de wekelijkse borrels nog nooit onder normale omstandigheden doorgegaan. Toch hoop ik over een aantal jaar terug te kunnen kijken op een geslaagde studententijd.

Blauwe maandag

De huidige lockdown geldt in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari. De maandag erna, ook wel blauwe maandag genoemd, is de dag die bekend staat als de deprimerendste dag van het jaar. Ongetwijfeld zal het dit jaar niet anders zijn wanneer de lockdown verlengd wordt. Tegen die tijd wacht ik al anderhalf jaar op het échte begin van mijn studententijd. De vrijheid die het studentenleven mij beloofde is tot op heden ver te zoeken. Grote evenementen worden afgelast en vrijwel niets gaat door. Wellicht heb ik binnenkort alweer een online borrel waar niemand op zit te wachten. Gelukkig gaat mijn studie nog goed, want dat is het enige wat nog wél doorgaat. Maar vergeet niet, je studententijd is de mooiste tijd van je leven.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.