Ollie

Niek Kalberg 14 dec 2021

Nee, dat is lekker Albert Heijn. Zet gewoon in het scenario van de kerstaflevering: ‘Ook Ollie en zijn vriendinnetje vieren samen Kerst’. Eindshot/avond/raamkozijn.

Twee hamsters in een kooitje, lieve jongens en meisjes uit Zaandam, dat wordt een bloedbad, een gewelddadige copulatie of allebei. De hamster is een solitaire snuffelaar en verdedigt zijn territorium tot de dood erop volgt. Niemand even gedacht aan een belletje of een app’je naar Freek Vonk? ‘Holy Moly!, NIET doen!’, had onze roekeloze knuffelbeer ongetwijfeld uitgeroepen.

Opofferen aan commercie

Natuurlijk wordt hier de werkelijkheid weer schaamteloos opgeofferd aan de commercie.

Net als dat gezin met alle usual eindejaars-suspects. Oma, haar diversiteitsvriend en nog wat aangewaaide eenzamen aan tafel. Ilse zelf met dat ergerlijke Mona Lisa-lachje, de jongste spruit op schoot. Het grote sniffen kan beginnen.  Maar dit keer uit het covid-neusje, want acht gezelligerds is vier teveel volgens Hugo.

Die er trouwens steeds beroerder uit gaat zien. Donkere wallen, holle oogkassen. We zien hem volgens de geruchten ook niet terug in Rutte 4. Uitgeknepen, afgeserveerd, in anderhalf jaar een oude man geworden. Politiek, leer je vrienden kennen.

Klef en smakeloos

Lidl krijgt echter de prijs voor het meest kleffe en smakeloze spotje. De zucht naar verbeelding van het kerstgevoel bracht ze op het rampzalige idee om ‘goed te doen’. Met weekdier Thomas Acda in de hoofdrol. De alleenstaande moeder en haar kindje zonder cadeaus achter een leeg bordje in een armoedig interieur. ‘AHHH’… Maar daar komen de welvarende onderburen met hun left overs aan de deur. En als dankbare bijstandsgerechtigden laten ze het zich onbekommerd welgevallen. Niet om aan te zien.

Jumbo heeft Ferry uit Undercover in een sjiek jasje gehesen en die nodigt iedereen uit om bij hem thuis langs te komen. Gevolg, een bacchanaal in de huiskamer. Bubbels, exquise hapjes, iedereen vrolijk en gelukkig. En dan de meest gebruikte afmaker als je het als scenarist echt niet meer weet. Hij wordt wakker op de bank en krabt zich eens weldadig over het buikje.

Hij had het gedroooomd…

Nog een laatste vraag waar ik wakker van lig: hoe kwam Ollie uit dat kooitje?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.