De oplossing voor de formatiecrisis

Dave Hagenstein 10 sep 2021

Vanaf maart 2021 hebben politici zich steeds dieper ingegraven in hun schuttersput. Hevige regenval doet het water hen tot aan de lippen stijgen. Nog even, dan breekt de herfst aan en dan is het te laat. Wie helpt de formerende politici? Of redden zij zichzelf? Henriëtte Hamer deed een handreiking en geeft het stokje door aan Johan Remkes.

Eindelijk, 153 dagen na de verkiezingen wordt het basisakkoord door Mark Rutte en Sigrid Kaag geschreven om met zes deelnemende partijen tot het formeren van een kabinet te komen. „We gaan die gesprekken met goede moed en een gedeeld gevoel van urgentie in”, zei Kaag.

Het is opmerkelijk dat buitenlandse diplomaten al binnen een paar dagen de oplossing hadden voor de stagnerende formatie: een doorstart van hetzelfde kabinet dat moet leiden tot Rutte IV. Als het buitenland zo gemakkelijk de oplossing ziet, waarom de Nederlandse politici niet?

Zwarte weduwe

Ofschoon Kaag niet de winnaar is van de verkiezingen, is ze wel dominant aanwezig. Met PvdA en GroenLinks als haar slippendragers, wil ze in een eventueel nieuw kabinet tegenwicht bieden aan rechts. Deze irritante dame verkondigt het nieuwe leiderschap.  De sneer naar Rutte frustreert de formatie.

Als een zwarte weduwe wil ze optreden in het politieke web om Rutte aan te lijnen of erger. Ze is misschien uit op een machtsgreep om haar grootste droom – het Torentje – te realiseren. Sigrid, zover is het nog niet.

Prefereert Kaag partijbelang en eigen belang boven landsbelang? Ze traineert de formatie door de CU buiten te sluiten. Rutte en Hoekstra trappen niet in de truc van links. Als Kaag het CU had geaccepteerd, dan was rechts misschien akkoord gegaan met de tijdelijke linkse combinatie. Ze is een duistere spin in het web. De bal is door haar bij Rutte gelegd en dat is geen oplossingsgerichte aanpak van haar. De bron van mogelijkheden begint op te drogen. Saillant detail: Kaag wil niet met het CDA in een minderheidskabinet. Haar wraak is zoet. Speciaal voor Rutte de oplossing.

De oplossing

Als geschiedenisleraar moet Rutte terug naar het jaar 1926. Daar was ook sprake van een moeizaam verlopen formatie. In eerste instantie werd een zakenkabinet overwogen dat uit ambtenaren bestond. Uiteindelijk kwam er een kabinet met niet politieke figuren aangevuld met enkele politici waaronder minister-president De Geer. Kaag heeft dan haar hand overspeeld en het nakijken.

Op deze manier moet het schip de ‘Nederlanden’, dat is vastgelopen op een zandbank, worden vlotgetrokken. ‘Hulpvaartuigen’ in de vorm van noodwetgevingen met een beperkte houdbaarheidsdatum worden ingesteld om daadkrachtig te kunnen optreden om de criminaliteit te bestrijden, de woningmarkt vlot te trekken en de gezondheidszorg te optimaliseren.

In tijden van nood worden er om buitengewone oplossingen gevraagd. Dit is een oplossing om ons uit de impasse te helpen. Onze vrijheid en democratie is in het geding.

Rutte, je leest toch ook Metro?

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De oplossing voor de formatiecrisis
Sluiten