DigiD en Digibeet

Dave Hagenstein 23 sep 2021 / 15:00 uur

Je bent oud, doof en onbekwaam op de digitale snelweg. Het enige vermaak is het bezoek aan een restaurant en dat wordt je ook nog eens afgenomen. Ouderen zijn vaak in vele opzichten het ‘haasje’. Op de barricade voor onze ouderen.

Bijna aangeschoten wild.  Ze zijn zwak, kwetsbaar en er wordt onvoldoende voor deze doelgroep gezorgd die Nederland tot een welvaartsstaat heeft gemaakt. Alweer geen indexering van hun pensioen terwijl de dagelijkse boodschappen 9 procent duurder zijn geworden. En voor de zorg zijn ze soms te duur… Om prettig oud te worden moet je wel een zak vol geld meebrengen.

Ik weet het, klagen en zeuren is in Nederland bijna een beroep op zichzelf geworden. In vergelijk met andere landen hebben we helemaal niets te klagen. Op de lijst van landen naar bruto binnenland product (bbp) staat Nederland op een eervolle zesde plaats. In economisch opzicht hebben onze ondernemers het niet slecht gedaan.

QR-code

De QR-code van de regering is een doorn in het oog van onze ouderen. Bij het horen van het telefonisch menu om de code aan te vragen, haken ze af. Je bent slechthorend en dan volgt de instructie: ‘houd uw DigiD bij de hand’. „Wat zegt ze: Digibeet?” Mijn moeder van 94 jaar heeft geen DigiD dat bestaat uit een hoofdletter, kleine letters, cijfers en een bijzonder teken. Om maar te zwijgen over de check-app die soms de nodige storingen kent.

Sociaal netwerk

Veel ouderen hebben geen internet of smartphone. Op dit moment reiken hun technische vaardigheden niet verder dan het aan- en uitzetten van de radio of tv en de afstandsbediening. Ouderdom komt met gebreken. Dan moet je maar het geluk hebben dat je kinderen of kleinkinderen hebt, maar als je alleenstaand bent en geen sociaal netwerk hebt, dan kan het leven zuur zijn.

Ik sta vol in het leven, helder van geest en toch heb ik moeite om de administratieve procedures te doorgronden.

‘Vernieuwende technologie – Digibeet worden ging nog nooit zo makkelijk’.

Loesje

En de oplossing is zo eenvoudig. Een QR-code of het vaccinatiebewijs op papier in combinatie met een identiteitsbewijs en… klaar! Eet smakelijk!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
DigiD en Digibeet
Sluiten