Sigrid, autogordels om!

Dave Hagenstein 18 jul 2021 / 10:30 uur

Sigrid Kaag, autogordels om, ook op de achterbank! Het wordt een onstuimig ritje over de ‘via politica’, vol keien en kuilen waar een droom plots kan veranderen in een nachtmerrie. Je komt niet zomaar in het Torentje.

Kaag wil openheid en een nieuwe bestuurscultuur, ze is fel gekant tegen manipulatie en achterkamertjespolitiek. Een frisse wind waait door het Binnenhof. En dat is hard nodig na tien jaar ‘Teflon-Mark’ politiek. Echter, wie met pek omgaat, wordt er mee besmet.

Een samenzweerderige bijeenkomst wordt in de war-room van D66 belegd. Sigrid Kaag en haar secondanten, de teams van Klaver (GL) en Ploumen (PvdA), spannen samen. Allen verbleken als bij toeval journalisten voor de deur staan. Deur dicht! Ze hebben echter voldoende gezien.

‘Tafeldans’

Misschien was het dansen van de Sirtaki geloofwaardiger geweest dan de ‘tafeldans’. Deze iconische foto gaat heel Nederland rond. Wat zei u: „Een spontane foto?” Welnee, Martijn Beekman was als campagnefotograaf ingehuurd door D66. Eerder werd door de partij onjuiste informatie verspreid…

Rob Goossens, tv-journalist, meent dat de altijd kritische Eva Jinek zich heeft laten inpakken door Kaag. Heeft ze zich bewust of onbewust laten lenen voor de D66-propaganda? Mogelijkerwijs is er sprake van een vriendschappelijke – indirecte – liaison. Goossens wil de onderste steen boven krijgen.

Hoor en wederhoor

De documentaire: Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof van regisseur Shuchen Tan doet veel stof opwaaien. De Wob-mailtjes, opgevraagd door Geen Stijl, bewijzen dat het campagneteam zich wel degelijk ermee had bemoeid. Er is zelfs een bedrijf benaderd om een autogordel erin te monteren en de grote verdwijntruc toe te passen met de champagne. In plaats van de bubbels een ‘herstelbiertje’? Producent Busman: „We werden behoorlijk lastig gevallen door Kaags team.” De VPRO had de suggesties krachtiger van de hand kunnen wijzen.

Eerder hamerde de partijleider er al op dat ze de opnames intrusief vond. ‘Intrusief’? De Dikke van Dale geeft even ‘niet thuis’, het WikiWoordenboek wel: het benutten van kwetsbare of zwakke plekken. Met andere woorden: ze voelt zich ‘genaaid’. „De bekritiseerde documentaire schetst niet altijd een flatteus beeld”, meent Kaag. Regisseur Tan zegt dat ze het slachtoffer zijn geworden van een hetze waar Kaag al langer mee te maken heeft.

Het is duidelijk, de Telegraaf en Geen Stijl willen bloed zien. NRC laat via Hassnae Bouazza een ander geluid horen. Citaat: „Kaag wordt aangevallen door de rechtse media mogelijk vanwege haar Palestijnse echtgenoot, de hoofddoek die ze droeg en haar elitaire toon. Wilders noemde haar een ‘heks’. Het gaat om vrouwenhaat.”

Conclusie

Is dit een complottheorie of is het realiteit? Dat weten we niet. De conclusie mag zijn dat Kaag de media manipuleert om op die manier er garen bij te spinnen, om zo binnen vier jaar de weg te vrij te maken voor de post van minister-president.

En hoe zit het met die nieuwe bestuursstijl? Kaag is geen haar beter dan de rest. Kontdraaierij, manipulatie, macht en hautain gedrag, zijn de woorden die bij haar passen.

Sigrid, de weg naar het Torentje is bezaaid met landmijnen. Gordels om in de achtbaan van de politiek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sigrid, autogordels om!
Sluiten