Ook ‘gunstig seksisme’ moet aangepakt worden:

Elianne van Turennout 14 jul 2021 / 12:00 uur

Als postbode heb ik vaak genoeg de vraag gehad: „Moet zo’n klein meisje wel op zo’n grote zware fiets?” Natuurlijk speelt het mee dat ik klein ben en er vrij jong uitzie. Toch zou dit niet gevraagd worden wanneer mijn geslacht veranderd zou worden, maar de rest van de kenmerken blijven.

Hoewel wij meerdere golven feminisme hebben gehad, worden vrouwen nog steeds onderschat op fysiek en intellectueel niveau. Zo worden vrouwen die eigenlijk niets nieuws zeggen snel gezien als intellectueel, maar als ze dan wel iets nieuws vertellen vaak extra gehaat. Ik ga niet alleen naar de ander wijzen, maar ook naar mezelf en wat wij als vrouwen ertegen kunnen doen. Meestal is seksisme of vrouwenhaat voor ons nadelig, maar wat doen wij als seksisme een keer een voordeeltje oplevert?

Geen bekeuring

Ik heb bijvoorbeeld nooit een boete gehad voor het fietsen zonder licht, terwijl ik meerdere keren ben aangehouden. Altijd kwam ik er met een waarschuwing van af. Natuurlijk wist ik wel dat ik zonder licht fietste en had ik in principe bijvoorbeeld vijf kilometer kunnen lopen. Toch kon ik de agenten iedere keer genoeg het gevoel geven, dat het mij als arm klein meisje was overkomen en de agenten stonken er iedere keer weer in. Op dat moment had ik voordeel van seksisme, dus misbruikte ik dit. Wat eigenlijk niet zou moeten, als ik op andere punten wel voor vol aangezien wil worden.

In mijn geval had ik kleine ‘vrij onschuldige’ voordeeltjes van seksisme. Toch zijn er vrouwen die behoorlijke voordelen van seksisme kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan IS-vrouwen die vaak worden benoemd als ‘kalifaatmeisjes’ of ‘Jihadbruiden.’ Natuurlijk zal er een hopeloos verliefde bakvis tussenzitten, die door blinde liefde in een bepaalde situatie belandde.

Het onnozele bakvisjes-concept

Er zijn ook genoeg vrouwen bij die bewust voor deze ideologie kozen, die nu voordeel hebben van het onnozele bakvisjes-concept. IS is nogal een patriarchaal cultuurtje, dus hebben die vrouwen ook meer ervaring om de voordelen van seksisme naar hun hand te zetten. Dan gaat het niet meer om een boete te ontlopen, maar aanzienlijk lagere gevangenisstraffen.

Wij vrouwen zijn krachtig en misschien moeten wij erbij stilstaan dat niet alle girlpower ten goede wordt gebruikt. Als wij vrouwen de nadelen van seksisme niet meer willen, moeten we ook kritisch zijn op de kleine of eventuele grote voordelen die wij door seksisme soms krijgen . Pas dan laten wij daadwerkelijk zien, dat wij een gelijke behandeling willen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ook ‘gunstig seksisme’ moet aangepakt worden:
Sluiten