Suikerhemel

Aygun Boukan 15 mei 2021

Ik heb vandaag mogen zien wat ware blijdschap is. Onvoorwaardelijke liefde. Vreugde die zich uit in de vorm van duizenden sterretjes, die een feestje vieren na een jaar vol eenzaamheid, afstand en elkaar missen.

Twinkelend in het donker zo helder als de gele zon midden in het zonnestelsel, waarin de hele Melkweg zichtbaar wordt en opbloeit uit een winterslaap als een veld vol bloemen na een koud winterseizoen. Blijdschap is echt het mooiste wat je kunt zien op het gezicht van iemand die je heel dierbaar is.

We hebben de regels overtreden, maar o zo dankbaar om deze blijdschap te hebben mogen ervaren, uit het niets en zo onverwachts dit mee te mogen maken. Als het openen van het cadeautje waar je al jaren op hoopte maar nooit kreeg.

Vandaag, met Suikerfeest, wat samen viel met Hemelvaart en uiteindelijk een Suikerhemel werd, hebben we het mooiste cadeau gekregen wat je je kunt voorstellen en het mooie is, dat we het alle vier zagen; man, vrouw en beide tieners. Het was een zoet cadeautje voor dit multicultigezin om dit te zien op Suikerhemel.

De dag begon wat meh, liep niet helemaal zoals ik had gehoopt. Ik was wat melancholisch, dacht philosophidvh na over het leven. Ik was niet helemaal in mij hum.

Twee vaccins

Eind van de middag zou ik nog naar mijn oude mamsje gaan om haar een happy Suikerfeest te wensen. Maar besloot om rebels te zijn en regels te overtreden door met het hele gezin naar oude omaatje te gaan. Zij was inmiddels al twee vaccins verder en wij hadden geen symptomen. Met wat zoets in een tasje reden we naar oude mamaatje. Zij is 80-plus en woont nog zelfstandig en alleen, kent de taal niet en kent weinig mensen. Helaas vallen de mensen die ze kende om haar heen langzaam weg. Ze is niet heel mobiel, maar wil haar kinderen niet tot last zijn en vraagt niet veel, ondanks dat die altijd graag klaar staan. Ze is te trots om haar eenzaamheid te tonen, positief gaat ze door het leven. Heeft altijd voor anderen gezorgd en het leven is voor haar niet makkelijk geweest. Cadeaus vraagt zij niet en neemt ze zeker niet zomaar aan, die geeft ze liever weg. Vandaag met suikerhemel gaf zij ons het mooiste cadeau wat er bestaat. We waren met het hele gezin op bezoek en toen ze haar voordeur open deed en zag dat we daar voor het eerst sinds maanden weer met zijn allen stonden, begon haar gezicht te stralen en haar ogen te fonkelen als duizenden heldere sterretjes in het heelal!

Dank je wel voor de Suikerhemel, mama. Dank je wel dat je er bent en ons zo verwelkomt, dank je wel dat we bij je kunnen en mochten zijn. Je hebt ons laten zien dat eenzaamheid niet gaat om alleen zijn, maar heelt als je iemand hebt die om je geeft en aanbelt om je te verrassen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.