Huis zoeken in Amsterdam?

Laura Swart 24 mei 2021

Niet te doen. Om maar gelijk de titel te beantwoorden. Ik durfde nooit een studentenwoning in Amsterdam te zoeken. Binnen een half jaar nadat je bent afgestudeerd moet je meestal vertrekken. Wat als je dan in Amsterdam wilt blijven wonen?

Nu huur ik particulier en wil ik verhuizen. Ondanks deze doordachte keuze, sta ik nu alsnog voor dezelfde vraag.

Zoektocht

Zo’n 3,5 jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam. Ik vond mijn woning niet via Studentenwoningweb of ROOM, maar via Facebook. Samen met twee vriendinnen zocht ik al maanden naar een huis. Toen het aanbod voorbij kwam en wij de kans kregen om in een gerenoveerde woning te trekken, hebben wij meteen ja gezegd. Ik tekende een contract bij een particulier verhuurder zonder het huis te hebben gezien. Ik verhuisde al binnen een maand naar mijn huidige wijk: Osdorp, Nieuw-West Amsterdam.

Mijn vriendinnen en ik waren met zijn drieën en het huis heeft vijf slaapkamers, dus we zochten nog twee huisgenoten. Die hadden we in no time gevonden natuurlijk, wegens het welbekende probleem: een woning vinden in de stad was toen al en is nog altijd erg lastig.

Nieuwe fase, geen huis?

Nu is het moment daar dat ik eindelijk bezig ben met afstuderen. Ik heb straks een nieuwe baan en ga voor mijn gevoel echt een nieuwe fase tegemoet. Dit is voor mij als bijna-starter hét moment om te gaan verhuizen. Een nieuwe fase, een nieuw plaatje, wonen met zijn vijven past daar niet bij. Ik wil graag in Amsterdam blijven. Het liefst zelfs in Osdorp, want ik ben heel gelukkig in deze wijk. Maar wat zijn mijn opties?

Onmogelijk aanbod

De reden dat ik in een particuliere huurwoning ben getrokken, is dus dat ik hier kan blijven wonen en zo rustig een nieuwe woning kan zoeken. Nu ben ik al een tijd aan het zoeken. Alleen is het aanbod erbarmelijk, simpelweg onmogelijk.

Een huis kopen kan ik niet, omdat ik net klaar ben met studeren en ik daar geen vermogen voor heb (nu moet ik zeggen dat de mensen om me heen die wél dat vermogen hebben, ook geen huis kunnen vinden). De huizen zijn momenteel zo duur, dat je het eigenlijk wel kan vergeten. Een huis kopen heb ik dus alvast losgelaten.

Dan kun je natuurlijk ook huren. Prima, als ik maar in de stad kan blijven. Maar ook daar weet ik niet waar ik het zoeken moet. Ik ga alle sites af, maar overal moet ik een contract opsturen en bewijzen dat ik al maanden een stabiel salaris heb (dat soms wel vier keer de huur moet zijn). Dat heb ik niet. Ik heb naast mijn studie vier jaar lang twee banen gehad en hard gewerkt. Ik betaal al 3,5 jaar elke maand mijn huur netjes op tijd, maar daar kan ik helemaal niets mee. Het is niet te doen. Ik vraag me echt af hoe iemand dit wel voor elkaar krijgt.

Connecties

De enige manier voor mij om een huis te vinden is door in mijn kringen te vertellen dat ik wat zoek. Tot nu toe heeft het me nog niets opgeleverd, maar wie weet. Misschien kan deze bijna-starter toch bijna echt gaan starten. Nieuwe baan, studie afgerond, bijna…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.