Het obesitasplein

Nayomi van den Bosch 9 mei 2021

‘In een gezondheidscrisis zou de allereerste versoepeling moeten gaan over het gezond houden van de mensen.’Ik sluit me bijzonder graag aan bij dit punt dat Arie Boomsma in één van zijn laatste post op Instagram maakt. Want dat gebeurt dus niet.

Zorgelijk, het gebrek aan echte aandacht voor gezondheid is namelijk iets dat al veel te lang speelt. In juli 2020 -middenin de coronacrisis- is er bij mij in de buurt een groot terrein geopend met diverse ‘horecagelegenheden’. Het mag de titel horeca wat mij betreft niet eens dragen. Het is een plein vol met troep. 

Overgewicht

In mijn vriendengroep wordt er gegrapt over het nieuwe plein met horecagelegenheden. Onderling noemen wij het nieuwe terrein ‘het obesitasplein’. Wellicht wat grof, maar het weerspiegelt uitermate goed wat het plein inhoudt. Jarenlang maken we ons al zorgen als het gaat om het overgewicht van de Nederlandse bevolking. Dan denk ik: doe er alles aan om dit terug te dringen. En in het bijzonder ten tijde van een gezondheidscrisis. Maar nee hoor, we gooien een KFC, McDonalds, Spare Rib Express en Subway bij elkaar op een plein.

In welk belang? Economisch, economisch, en oh ja: economisch. Naast dat dit totaal niet in lijn staat met het idee dat we de gezondheid van de mens willen verbeteren, staat dit ook niet in lijn met de kennis die wij nu hebben over onze invloed op het milieu. Het is bekend dat grote multinational bedrijven zoals eerder genoemd niet bepaald duurzame bedrijven zijn. Niet op het gebied van verpakkingsmateriaal en niet op het gebied van dierenwelzijn. Wat dan uiteindelijk ook weer niet goed is voor onze gezondheid, een vicieuze cirkel. 

Naar de knoppen

Al ruim een jaar lang bevinden we ons in verscheidene paradoxen en is de term polarisatie meer aanwezig dan ooit. Kleine horecabedrijven gaan naar de knoppen, maar laat dat nou net extra winst betekenen voor plekken zoals het obesitasplein. De Primark wordt opengegooid met lange rijen tot gevolg, maar de sportscholen blijven dicht. Fastfoodketens worden overmatig bezocht, het spelen van sportwedstrijden mag niet. Alcohol- en drugsgebruik neemt toe, bibliotheken blijven dicht. Investeren in testen en vaccins, niet investeren in het opschalen van zorg. En hier ontbreekt weer een heel belangrijke lijn. We willen de gezondheid onder de mensen groter maken, maar van de acties die daarvoor ondernomen moeten worden ontbreekt ieder spoor. Het tegenovergestelde gebeurd. 

Ik boycot het obesitasplein en dat spreek ik geregeld uit naar de mensen om me heen. Wetende dat het weinig effect en invloed zal hebben op het aantal bezoekers, maar ik maak me zorgen.  

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.