Ben jij een wappie of een schaap?

Amaya Pelt 20 apr 2021

Wappie: het wel ongeveer weten maar niet helemaal, niet helemaal 100% zijn, de juiste informatie niet weten, de weg kwijt zijn of een gekkie zijn. Stuk voor stuk betekenissen van de term ‘wappie’. Deze term heeft er ook een zusje gekregen: viruswappie. Dit scheldwoord wordt gebruikt voor mensen die de ernst van COVID-19 ontkennen en daar valse informatie over verspreiden. En ja, wappie is een scheldwoord. Door dit woord te gebruiken plaats je jezelf namelijk boven de ander. Je ziet de ander als minderwaardig.

Nederland is grofweg verdeelt in 2 kampen: de schapen en de wappies. Eigenlijk haat ik hokjes, want er zit altijd van alles tussenin maar als ik moet kiezen dan hoor ik bij team wappie. Niet omdat ik schijt heb aan alles om me heen maar omdat ik kritisch ben en niet klakkeloos alles volg. Ik volg niet meer braaf alle regeltjes omdat ik er simpelweg niet in geloof en nog belangrijker: het maakt me ongelukkig aangezien het mijn (mentale) gezondheid schaadt. Ik heb een eigen mening en kies voor mezelf. Blijkbaar maakt mij dat egoïstisch.

Iedereen heeft recht op een eigen mening maar de wappies lijkt dit recht te zijn ontnomen. Als je geen mondkapje draagt, word je vaker uitgescholden dan dat je de vraag krijgt waarom je deze niet draagt. Als je geen vaccin neemt, ben je egoïstisch want je doet het voor de ander. Iets wat ik vrij schokkende vind als je dat denkt. Als ik een vaccin neem, dan neem ik dat omdat ik dat zelf wil, niet omdat ik het ‘voor de ander doe’. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar wat mij zorgen baart is die tweedeling. Kamp Noord en Kamp Zuid zie ik liever alleen in Expeditie Robinson. Laten we meer begrip hebben voor elkaars mening. Ondanks een verschillende mening hoef je verder niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Die tweedeling maakt veel kapot.

Wil jij een mondkapje dragen? Doe het! Wil jij het vaccin? Neem het! Wil je dit niet maar voel je, je gedwongen en doe je het daarom? Blijf asjeblieft bij je eigen standpunt en blijf trouw aan jezelf. Jammer dan dat anderen je egoïstisch, raar of gestoord vinden. Persoonlijk vind ik het dan weer egoïstisch en gestoord als je niet mag kiezen voor jezelf. Uiteindelijk leef jij dit leven.

Of je nou een schaap bent of een wappie. Zolang je doet waar jij blij van wordt is het oké. Kies voor jezelf, kies voor je eigen geluk. Als wappie heb ik respect voor de schapen maar mis ik dit andersom. Als wappie verspreid ik geen onjuiste informatie en ontken ik de ernst van dit virus ook niet. Een virus is namelijk nooit onschuldig geweest dus ook nu niet maar ik vind dat de wereld nu doorslaat. Ik laat mijn leven niet meer leiden door angst en macht en kies voor mijn eigen geluk, hoe zit dit bij jou?

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ben jij een wappie of een schaap?
Sluiten