Martijn Koning – drekkige uitglijder

Han Maas 13 mrt 2021

Het was donderdagavond raak. Op dezelfde avond dat Wilders en Rutte elkaar in de haren vliegen, Wilders Rutte uitmaakt voor ‘bange wezel’, lees ik: ‘Thierry Baudet is boos de studio bij Jinek uitgelopen.’

Hier maak ik mij dus zo boos over. Akkoord, Van Dale keurt uitlopen in deze betekenis goed. Maar volgens de officiële spelling van het Groene Boekje, is het ‘uit lopen’ – Baudet is toch geen ei, of een eigenheimer die uitloopt? Ik ben hier zo boos om.

Het valt me nog mee dat de roast van de veroorzaker van Baudets weglopen, cabaretier Martijn Koning, niet als ‘roost’ is geschreven. Maar wat mij ten zeerste verbaast, is dat je WhatsAppbericht met twee hoofdletters schrijft, maar een whatsapp met kleine letters terwijl iedereen weet dat het een bericht is, bijvoorbeeld van de WhatsAppgroep van Baudet – met hoofdletters geschreven.

Maar wie bepaalt de regels?

Theo Hiddema heeft niets met de WhatsAppgroep van Thierry. En na veel zittingen heeft hij er staande – met hoog opgetrokken broek – voor de lange naar nieuws voor baas Jinek hengelende Jaïr Ferwerda afstand van genomen. Hiddema heeft zich hierdoor juist teruggetrokken als Tweede Kamerlid.

Uitlopen of uit lopen, het zal wel uitlopen op kijkcijferverlies voor Jinek. Ook al heeft zij zich gedistantieerd van de inhoud van Martijn Konings roast en dezelfde avond nog contact opgenomen met Thierry Baudet om haar excuses aan te bieden. Hiddema noemt de appjes van Thierry ‘racistische drek’, maar noemt hem geen racist. Typisch iemand die veel met het kromme recht te maken heeft. Maar Martijn, die niet eens een jaar komisch kan afsluiten, is niet van plan de drek die hij over de rug van Baudets vriendin smeerde te verwijderen.

Ikzelf maak er volgende week een verkiezingsfeestje van. Ik sluit niemand uit en zal daarom keurig netjes alle vakjes inkleuren. Man, vrouw, genderneutraal, homo, hetero en van welke kleur of afkomst dan ook. Kan mij het schelen. Helaas is de enige kleur waarmee je dat kunt doen rood.

’s Avonds geniet ik van een eenvoudige doch voedzame maaltijd met een stukje roast beef op toast en toost ik op een succesvolle verkiezingsavond, met cabaret van Freek de Jonge, die zijn volledige oeuvre op internet heeft gezet. Van mensen die dat met een duimpje naar beneden waarderen zegt hij dat er vroeger inrichtingen waren, maar dat die mensen nu vrij rondlopen. Dat is nog eens wat anders dan ‘uit lopen’. Er is vast en zeker leven na een cabareteske dood.