De essentiële avondwinkel van Jinek

Han Maas 31 jan 2021

Eva’s tafel is weer volumineus bezet – Miljuschka Witzenhausen is aangeschoven. Waar eigenlijk niet? Maar wat is haar beroep? O, “tv-kok”, lees ik. Vandaar.

Wat komen de dames afgezien van personal branding doen? Lilian Marijnissen verkoopt oppositie, de verkiezingscampagne is begonnen. Daphne Bunskoek zegt dat ze nogal druk doet – dat Jochem Myer ADHD heeft wisten we, en nadat Beau van Erven Dorens deze aandoening onlangs heeft opgebiecht, vrees ik het ergste voor haar. Ze is verslaafd aan wandelen. Nou en? Hetzelfde geldt voor Miljuschka, die erachter is gekomen dat ieder pondje door het mondje gaat. Beter laat dan nooit.

Aaf Brandt Corstius zegt dat ze niet te genieten is als ze niet wandelt. ‘Mijn gezin lijdt er dan onder.’ Misschien is het wel wederzijds; manlief Gijs Groenteman, niet bepaald de vrolijkste, moet misschien zijn programma Media Inside met Marcel van Roosmalen voorbereiden, het voorbeeld van in ieder geval geacteerd chagrijn.

Aaf vertelt dat ze dagelijks een uur wandelt in het stadsparkje. Ze bedoelt Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam, maar zegt dat niet. Je wordt echt niet achtervolgd hoor, Aaf.

Ik woon er ook vlakbij. En als ‘buurman’ kan ik je vertellen dat je dan wel héél langzaam loopt, tenzij je tien ronden doet. De stappenteller, een app, heeft ze gedeletet, werkt verslavend zoals ‘even kijken-Jinek’ in een filmpje laat zien. Een ‘verslaafde’ moet blijven huppen bij het theezetten, anders komt ze stappen tekort. Er zijn er voor minder opgenomen.

Aaf verheugt zich op haar verblijf op Texel volgende week. Het is waar, als kind heb ik al kilometers op de prachtige Waddeneilanden gewandeld. Wandelen is zo oud als de weg naar Rome. Ach, als je de avondklok omzeilt om naar Jineks essentiële avondwinkel te gaan, waarom zou je dan het advies opvolgen om zo veel mogelijk thuis te blijven?

Tot slot een filmpje over twee snotneuzen. Gekleed in hoodies vertellen ze, als de avondklok al is ingegaan, dat ze willen rellen en chillen. ‘Nee, niet slopen, want mijn ouders zijn ondernemer.’ De dames moeten erom lachen. Allemaal! Zeker te weinig stappen gezet in de ontwikkeling van normaal denken en opvatting van humor.

In OP1 voert strafrechtadvocaat Roethof ter verdediging van een 24-jarige jongeman aan dat hij in rellen terecht is gekomen omdat hij eten ging halen. ‘Hij vond vuurwerk op straat en stak dat in zijn zak om het veilig te stellen.’

Als dat geen humor is!