Eenheid

Denise Keus 29 jan 2021

Ben ik alleen? Ik ben niet alleen, dat weet ik. Sinds vorig jaar woon ik verschillende demonstraties bij en ik zie de eenheid groeien.

Want wij, de demonstrerende burgers, doen dit namelijk samen. Maar toch hebben ze het voor elkaar gekregen ook hierin verdeeldheid te creëren. Want nu is ‘de demonstrerende burger’ per definitie ‘een relschopper’ en moeten alle demonstraties verboden worden. Por que?

Samen; Een kreet die de heer Rutte al van begin af aan gebruikt. Maar hoe samen is zijn samen nou eigenlijk? Het valt mij steeds meer op hoeveel verdeeldheid er gecreëerd is en hoeveel haat er jegens elkaar is ontstaan door het woord ‘samen’ te misbruiken.

Ik blijf mij verbazen met welk gemak mensen hun ‘mening’ denken te moeten uiten en ergens schande over willen spreken via sociale media, zónder te blijven relativeren óf zich te verdiepen in bepaalde materie. Met welk gemak men zich mee laat slepen in verschillende berichtgeving, is angstaanjagend.

Geweld naar hulpverleners is uit den boze, maar als diezelfde hulpverlener ten onrechte mensen in elkaar ramt tijdens een vredelievende demonstratie zonder dat er aanleiding voor was (en dan heb ik het dus niet over de relschoppers) hoor ik daar gek genoeg niemand over. Ik verafschuw iedere vorm van geweld. Of dit nu naar de doodnormale burger is of naar de burger die onder werktijd een uniform draagt. Dit is meten met twee maten lieve medemensen. Laten we dat niet vergeten. Laten we een eenheid vormen in plaats van mee te gaan in de verdeeldheid. Samen sta je sterker.

Plaatsvervangende schaamte voor de applaudisserende burger die aanmoedigt dat ‘hooligans’ de politie helpen de stad veilig te houden. Deze ‘hooligans’ gaan ook geweld gebruiken om het geweld van relschoppers tegen te gaan? Hoe moet ik dit voor mij zien? En dit vindt men dan wel acceptabel? Wat leven wij in een zieke wereld!!

Huilende ondernemers, want winkel vernield. Ik mis in de communicatie een beetje (heel erg) dat de ondernemers al weken lang, soms wel maanden, gesloopt worden door maatregelen waarvan nog niemand aan heeft kunnen tonen dat dit een positief effect heeft op het terugdringen van het aantal zieken en doden. En tóch laat men zich meeslepen in de emoties en is de boosdoener de demonstrant of de relschopper!

Ik zou iedereen willen vragen te beseffen dat ieder mens met gezond verstand tégen geweld is, maar verlies vooral niet uit het oog waar dit allemaal ontstaan is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eenheid
Sluiten