Het Juiste Antwoord?

Nikola Edelsztejn 30 dec 2020

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, twee bekende politieke figuren, sloegen op 18 december de handen ineen en begonnen de partij “Het Juiste Antwoord 2021”. 

Het voorgestelde idee: teleurgestelde FvD’ers onderdak geven bij een “degelijke partij” die “conservatief-liberale” idealen zal projecteren.

Spin-off van Forum

De partij heeft nog niet het volledige programma bekendgemaakt, maar op de website kunnen we alvast kijken naar hun samengevatte speerpunten.

Ze willen een streng immigratiebeleid, bindende referenda, sceptiek richting Brussel, depolitisering van de NPO, de klimaatwet van tafel en onderwijs vanuit menselijk standpunt.

Klinkt bekend nietwaar?

Het is niet vreemd dat de grote lijnen van het programma vrijwel identiek zijn aan dat van Forum, het doel was immers niet om een nieuwe ideologische koers te varen; het doel was om van Baudet af te zijn.  

De vraag die rest is: Heeft dat nut?

De kiezer stemt niet alleen op een programma, wat doorgaans te lang en ingewikkeld is om letter voor letter door te nemen, maar ook op stabiliteit, leiderschap en kwaliteit.

Hoeveel bekende namen er ook tussen mogen zitten, de partij moet van de grond af worden opgebouwd en het is waarschijnlijk dat er op 17 maart nog geen stabiel fundament staat om van daaruit een degelijke start te maken.

Want ook al was Forum in 2017 een nieuwe partij, het fundament bestond in aanloop naar de verkiezingen al ongeveer twee jaar. Dat is weinig, maar nog altijd meer dan de drie maanden waarmee JA21 het zal moeten doen. 

Politieke kwaliteit

Het volgende interessante punt is de vraag of JA21 wel met voldoende kwaliteit de kamerverkiezingen in zal gaan.

Veel ex-FvD’ers zijn overgestapt naar de partij: denk aan de voltallige Europese Fractie, zeven senatoren en nog wat mensen die eerst op de lijst van Forum terug te vinden waren: denk aan Jan Cees Vogelaar.

Maar laten we eens eerlijk zijn: al die mensen zijn niet bij Forum terecht gekomen omdat ze veel ervaring hadden en ze zijn destijds door geen enkel lid voorgedragen. Ze waren stuk voor stuk onderdeel van het FvD-systeem waarbij door een select groepje mensen de kandidaten werden gekozen en naar voren geschoven.

Niemand zal ontkennen dat Eerdmans kwaliteiten heeft, maar kijkend naar de rest moet ik eerlijk toegeven dat er geen enkele politicus tussen zit.

Misschien wat harde woorden: maar daardoor niet minder waar.

Nanninga is een columniste, een opiniemaker en een vrouw met een sterke mening: dat betekent echter nog niet dat je een politica bent.

En ook (voorlopig) voorzitter Adrien de Boer heeft nog vrij weinig ervaring in de politiek. Hij was namens FvD duo-raadslid in Amsterdam en draagt nu de titel ‘voorzitter’ van een compleet nieuwe partij. Het is een moeilijke gok om te nemen, maar ik laat in het midden of het verstandig is of niet: hij zal zich moeten bewijzen.

Het juiste antwoord?

Duidelijk moge alvast zijn dat de partij qua standpunten tot dusver niet veel afwijkt van FvD. 

En ook qua kwaliteit van de kandidaten is er weinig verschil: aangezien het exact dezelfde mensen zijn.

Ik denk dat de mensen die ontevreden waren over de politieke lijn van Forum bij JA21 simpelweg geen antwoord gaan vinden, want zoals het er nú uitziet kijken we naar een tweede oplage van het boek: de inhoud is hetzelfde, maar de kaft is iets anders.