Opgelicht!

Jan Slingerland 17 nov 2020 / 16:30 uur

Wees gerust, ik ben niet opgelicht! Gelukkig niet! Onlangs heb ik de app van het AVROTROS-programma Opgelicht?! op mijn telefoon geïnstalleerd. Zo blijf ik op de hoogte van alle oplichterspraktijken, was de gedachte.

Ik twijfel nog steeds of dat een goed idee was. Van de berichten die dagelijks voorbijkomen, word je alleen maar verdrietig. Het zijn vooral ouderen waar oplichters het op gemunt hebben. Mensen die hun leven lang gespaard hebben voor hun oude dag raken, voordat ze er erg in hebben, hun geld kwijt. Zoals onlangs die mevrouw die  18.000 euro spaargeld kwijtraakte. Het is te triest voor woorden. Ik weet het, veel ouderen zijn veel te goed van vertrouwen. Vroeger kon je de sleutel van je huis zonder problemen onder de deurmat of de vuilnisemmer leggen. Die tijden zijn allang voorbij. 

Rekeningen plunderen

Banken doen natuurlijk al veel op het gebied van beveiliging. Toch zien oplichters kans om op allerlei manieren rekeningen te plunderen. Ze zijn tegenwoordig zelfs zo brutaal om bij je thuis je betaalkaart op te halen. En deze praktijken nemen alsmaar toe. Er moet toch een mogelijkheid zijn om consumenten nog beter te beschermen. Er wordt al veel aan voorlichting gedaan, maar veel ouderen hebben geen internet. In mijn mailbox krijg ik regelmatig berichten waarvan ik denk ‘klopt dit wel?’ en als ik maar even twijfel, verwijder ik ze. Sommige lijken zo echt dat ik mij kan voorstellen dat je, voor je het weet, ergens op klikt waardoor ze je bankrekening leeg kunnen halen. Het gemak waarmee ze dat doen begrijp ik nog steeds niet. Als ik zie wat je moet doen om geld over te maken naar een andere rekening… Ik ben geen ICT-er, maar volgens mij moet het toch mogelijk zijn om consumenten nog beter te beschermen. 

Ingrijpen overheid

Ik vind dat we op een punt zijn beland waar de overheid moet ingrijpen. Voor oplichting is de maximumstraf een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van de vijfde categorie (78.000 euro). Van mij mogen deze straffen sowieso flink verhoogd worden. Van de Consumentenbond verwacht ik dat zij de vinger aan de pols gaan houden en gaan overleggen met de overheid en banken om ons consumenten op dit gebied nog beter te beschermen. Zelf moet je natuurlijk ook heel goed oppassen. Banken zullen nooit via e-mail of telefoon om je pincode vragen. Kijk uit met sites zoals Marktplaats en doe nooit je bankzaken via een niet beveiligde WIFI-verbinding. Zorg dat er niet te veel geld op je rekening staat en zet de maximale bedragen voor geld opnemen en pinbetalingen laag. De app van Opgelicht?!? Die laat ik voorlopig nog maar even op mijn telefoon staan. Voorkomen is beter dan genezen! Stay safe!

Reageer op artikel:
Opgelicht!
Sluiten