Kort lontje

Carolien Beaujean 27 nov 2020

Ligt het aan mij of hebben veel mensen een kort lontje de laatste tijd? Als ik door Facebook scrol word ik weemoedig van alle discussies. Wel of geen vuurwerk. Wel of geen mondkapje. Wel of geen zwarte Piet.

In alles lijken er twee kampen te ontstaan. Een middenweg is ver te zoeken.

Ook offline, in het echte leven, merk ik een hoop irritaties op. Afgelopen week besloot ons nieuwe hondje zijn behoefte te deponeren in een voortuin. Ik schrok ervan en wist niet hoe gauw ik het poepzakje tevoorschijn moest halen om het op te ruimen. Met de drol nog warm in het zakje kwam de mevrouw des huizes naar buiten stormen. “Vind je dit normaal, je hond in een voortuin laten poepen? Ik zie wel dat je het opruimt, maar dan nóg. Dat doe je niet. Dat doe je pertinent NIET.”

Ik besloot rustig te blijven en legde uit dat dit hondje, dat negen jaar op straat heeft gezworven, sinds kort in ons leven is en ik zijn maniertjes nog niet goed ken. Ze leek mijn woorden volledig te negeren en herhaalde die van haar. “Dat doe je gewoon niet, een hond in iemands voortuin laten poepen.”

Terwijl ik haar nog hoorde nafoeteren, liep ik met rasse passen door.

Lompe schoenen bij de tandarts

Bij de tandarts was het ook al raak. Een meneer in joggingpak trad de praktijk binnen zonder mondkapje en weigerde er eentje aan te nemen. De receptioniste zei beleefd zijn vraag alleen te zullen beantwoorden als hij het kapje op deed. Ze reikte het hem een tweede keer aan en met zichtbare tegenzin schoof hij het over zijn gezicht. Toen hij even later niet het gewenste antwoord kreeg (iets over een vergoeding) trok hij het lapje met een ruk los, gooide het voor hem neer om er vervolgens met zijn lompe schoenen overheen te stappen.

Ik begrijp dat mensen corona-moe zijn, maar moet dit nu zo? Straks snakken we allemaal nog naar een complete lock down tot er een vaccin is. Wel zo veilig.

Of zouden mensen, nu de kerst op komst is, weer een beetje aardiger voor elkaar worden? De kerstbomen worden al massaal opgetuigd, dus wie weet zorgt dit voor een beetje verbroedering? Ik hoop het.

En zullen we dan voor nu de korte lontjes, net als de rest van het vuurwerk, gewoon geheel verbieden en dit jaar nog een beetje positief afsluiten?

Volgend jaar gaan we dan gewoon weer ‘knallen’.