Corona omhelsde mijn moeder

Rachida 5 nov 2020

Ik bel de tandarts, fysiotherapeut en plan een telefonisch consult in met de huisarts en mdl-arts van mijn moeder. Ik was daar recent nog met mijn moeder en de arts maakte nog allerlei grapjes, we hebben samen hartelijk gelachen.

Alle zorgverleners van mijn moeder mogen hun werk staken, want mijn moeder is er niet meer. Ze is teruggekeerd naar haar heer.

COVID-19 heeft haar de das omgedaan. Terwijl we altijd alert waren en bang om onze moeder te besmetten, is het nu toch gebeurd. Ik kan mijzelf voor mijn kop slaan. Waarom heb ik niet tijdig ingegrepen, iedereen de toegang ontzegd? Waarom was ik minder alert. Veel vragen blijven onbeantwoord en schieten door mijn hoofd. Misschien heeft het zo moeten zijn.

Op zondag 25 oktober bleek mijn moeder positief getest. En nadat woensdag de 28e ineens acute benauwdheid ontstond is ze vrijdag de 30e overleden. Het ging snel.

Moedige dood

Ik kon van dichtbij zien hoe corona te werk gaat. Ik weet niet hoe mijn moeder besmet is geraakt, maar voor ons is het te laat. Mijn moeder is er niet meer.

Ze heeft een moedige dood gehad en was sterk en alert tot de laatste ademteug, hierdoor kreeg ik nog meer respect voor mijn moeder. Ze is een groot voorbeeld. Ik vind het zo jammer dat ik haar niet heb kunnen beschermen. Jammer dat toen eenmaal het monster toesloeg ik er bij was en er naar keek, maar niets meer kon doen.

Dat is wat corona doet. Ze neemt de boel over en het is maar afwachtten of je het overleefd. We moeten onze ouderen en kwetsbaren echt beschermen. Uit de buurt blijven en niet knuffelen!

Corona omhelsde mijn moeder en gaf haar een wurggreep. Nu zullen we levenslang zonder haar knuffels moeten voortleven. Gun corona dit niet. Zorg dat ze verdwijnt door de richtlijnen in acht te nemen. Bescherm familieleden die tot de risicogroep behoren en blijf daar weg.

Lotsbeschikking

Sommige dingen gebeuren omdat het een lotsbeschikking is. Ik denk echt dat de tijd van mijn moeder was gekomen, maar ik baal dat het door corona is.

Mijn moeder lag er mooi bij, niet uitgemergeld ofzo, want ze had geen ziekbed. In twee dagen was het klaar. Twee dagen, kun je je dat voorstellen?

Zo snel kan het dus gaan.

Bescherm je dierbare ouderen, blijf er weg. En zorg dat ze niet onnodig naar buiten hoeven. Ik heb met eigen ogen de COVID-afdeling van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gezien. Het leek een filmscenario uit een slechte film. Mensen sterven daar moederziel alleen, zonder dierbaren.

Het leek wel een slagveld. Tegen Corona moeten we samen vechten. Corona is een sluipmoordenaar. Samen vechten, maar niet hand in hand.

AFSTAND!