Coronavirus heeft ook Indonesië hardhar getroffen

Rhido Ouwejan 17 apr 2020

Ik maak best vooral zorgen over de situatie in mijn geboorteland. Het coronavirus heeft ook Indonesië hard getroffen. Het eiland Java waar ik geboren ben is het meest getroffen eiland. Sinds 17 april 2020 zijn er in heel Indonesië 5.923 positief getest op corona, waarvan 520 mensen zijn overleden en 607 mensen aan het genezen. Toch lijkt mij best wel zorgelijk. Ook omdat mensen daar haast geen 2 meter afstand houden. Ik denk als organisatie zoals Unicef, het Rode Kruis en Plan International er toch maar kritischer voor moeten gaan bekijken.

De eerste was op 2 maart. Filipijnen zijn 5.878 positief (30 jan eerste melding), Maleisië 5.182 positief (eerste was op 25 jan) Singapore 4.427 positief, (eerste was op 23 jan) en Thailand 2.700 positief (eerste melding 13 jan) De cijfers is dus sinds vrijdag 17 april. Maar ik denk ook dat deze pandemie het makkelijk is zijn grip houdt. Ik ben benieuwd of Giro 555 weer open kan staan voor dit probleem. Kinderen kunnen ook Corona krijgen en als kinderen hun oma of opa een zoen hebben gegeven dan kun je wel de poppen aan het dansen krijgen.

Maar in de treinen wordt in Indonesië extra aangescherpt. Zo rijden de treinen daar niet meer op lange afstanden. Je kunt bijvoorbeeld niet per trein van Bandung naar Surabaya komen, maar misschien wel van Bandung naar Jakarta. Ik heb op West Timor een jongetje financieel geadopteerd bij Plan International om te hopen dat daar ook niet toe zal slaan. Maar in arme landen zoals in Indonesië maar ook in Afrika is er gebrek aan water en mensen hebben geen geld voor zeep om hun handen mee te desinfecteren. Dus deze situatie kan wereldwijd een groot probleem zijn. Maar ik hoop wel dat er genoeg mensen zijn die arme mensen kunnen gaan helpen.