Weerstand bieden

Karin Houdijk 1 mrt 2020

Op het moment dat ik deze blog schrijf zit onze dochter van dertien naast mij huiswerk te maken. Maandag mag ze weer met de trein van Boskoop naar Rotterdam, waar haar school is gehuisvest. Inmiddels is zij aan de dagelijkse reis naar de ‘grote stad’ gewend, ik daarentegen spreek bij het uitzwaaien toch steeds zachtjes de wens uit: “kom vanmiddag weer veilig thuis meissie”.

Zorgen om het welzijn van je kinderen zal denk ik altijd onderdeel zijn van mijn rol als ouder. Als er dan ineens een Coronavirus bijna letterlijk om de hoek komt zetten geeft dat mij opnieuw een extra zorg. Want hoe blijft onze dochter beschermd in een volgepropte trein? Ik kan het haar niet aandoen om een mondkapje te dragen, dat zet de sociale status van een brugklasser namelijk meteen in de diepvries. Daarnaast blijken ze trouwens geen zin te hebben. Handgels zijn uitverkocht en daarom is het geadviseerde handen wassen een vereiste. Gelukkig: dat valt te regelen.

Oké dus dat was het dan? Naar mijn smaak niet! Wat gek genoeg maar weinig in de berichtgeving naar voren komt is dat het versterken van je weerstand bijzonder belangrijk is. Met andere woorden: je laat je lichaam letterlijk weerstand bieden aan de ziektemakers.

Weerstand versterken doe je op een paar manieren: je lichaam en geest rust geven, voldoende bewegen en gezond eten. Met name de darmen zijn voor je weerstand belangrijk omdat zich daar een kordaat leger aan darmbacteriën bevindt dat graag de strijd aangaat tegen indringers met slechte bedoelingen. Probiotica-supplementen en voeding met natuurlijke probiotica zorgen dat je leger in aantal op sterkte blijft. Mooie voorbeelden hiervan zijn zuurkool, yoghurt, kefir, miso en tempeh. Prebiotica (voedingsvezels uit groenten en fruit) zijn de avondmaaltijd voor je bacterie-krijgsmacht en daarom minstens zo waardevol. En tenslotte speelt de alombekende vitamine C ook een rol. Deze bevat antioxidanten en houdt het de eerder genoemde weerstand in balans.

Een extra appel of wortel in de rugzak is dus een goed idee. Zet gezond eten weer even extra op de agenda en stop je kroos op tijd onder de lakens. Áls die Coronaduivels dan een robbertje willen vechten heb jij in elk geval je soldaten paraat.