Dit is waarom je om 4.30 uur moet opstaan

Ranan van der Kolk 1 mrt 2020

Laat mij alles uitleggen.

Soms kan je op het internet in een tunnel vallen waarin je steeds dieper en dieper valt, tot het punt waar je de raarste dingen aan het kijken bent. Laatst keek ik naar een video over de ‘Daily Routine’ van een gedisciplineerde man. De man vertelde over zijn dag en waarom hij om 4.30 uur opstaat. Alles ging om productiviteit. Het leek wel alsof hij elk moment van de dag iets productief moest doen. Waarom zou je dat willen? Maar ik bleef doorkijken, want Amerikanen praten op een bijzondere manier waardoor alles interessant lijkt. Wat hij vertelde inspireerde mij wel. Als scholier heb ik veel werk en opdrachten dat ik moet afmaken als ik thuis kom, maar dan is mijn concentratie ver te zoeken. Zijn drukke levenstijl sprak mij aan, ik wilde het proberen.

Elke keer iets vroeger opstaan leek mij de beste manier om te beginnen. Eerst stond ik een week om 6 uur op. De week daarna 5.30, dan om 5 uur totdat hij eindelijk op 4.30 stond. Het is ideaal voor een mens om ongeveer acht uur te slapen, dus als ik om 4.30 op wil staan moet ik om 20.30 naar bed. Ik heb vaarwel moeten zeggen tegen mijn Netflix uren elke avond. Zoals de man in de video zei: “In those hours you get nothing done.” Dus de nutteloze Netflix uurtjes verplaats ik naar de ochtend. Als ik om 4.30 opsta, is mijn concentratie veel hoger dan als ik net een hele dag achter mijn rug heb.

Het eerste wat ik doe zodra ik uit mijn bed ben gekropen is hardlopen. Een simpel half uurtje, maar dat half uurtje geeft een gezond gevoel voor de rest van de dag. Ik maak mij klaar rond 5.15 en daarna komt het moment in de dag waarin ik mijn werk maak. Het is complete focus, want ik kan onmogelijk afgeleid worden: Niemand gaat reageren op mijn berichtjes, niemand gaat de telefoon opnemen als ik bel en op social media staan dezelfde posts als gister. Zoals de man in de video zei: “No one is awake, except for you”.

Dit doe ik nu voor twee maanden, met uitzondering van zaterdagen. Mijn schoolprestaties zijn erg omhoog gestegen, opdrachten zijn sneller klaar. Thuis heeft mijn gezin er geen last van, als ik maar stil ben zodat hun lekker door kunnen slapen. Aan het eind van de dag wil ik wel mijn serie kijken, maar rond 8 begin ik moe te worden en dan wil ik alleen nog maar mijn bed in.
Ik ben niet de enige: Als je nog niet overtuigd genoeg bent van dit idee, staan er online genoeg video’s van gespierde gasten die vol enthousiasme hun ‘Morning routine’ laten zien.