Liefde in Tijden van Corona

Marco Dijkstra 18 mrt 2020

Sierlijk zwiert ze in haar badjas de huiskamer binnen: “dansen is nog niet verboden, toch?”. Het is kwart voor tien ’s ochtends en normaal zit ze rond deze tijd al lang en breed achter haar laptop. Nu draait ze het volume op en danst op blote voeten. “Mijn baas wenste me net een happy quarantaine! Het lijkt wel of mensen aardiger worden van deze crisis”.

Die indruk heb ik ook. De coronatijden maken duidelijk hoe afhankelijk we allemaal van elkaar zijn en dat iedereen met alles is verbonden. Gelukkig dus, dat veruit de meeste mensen deugen. De pandemie legt pijnlijk bloot hoezeer de samenleving leunt op beroepsgroepen die de afgelopen decennia zijn stukbezuinigd. Reken maar dat onze docenten, schoonmakers, vuilnisophalers, verplegers, artsen en agenten dit bij hun volgende staking nog niet zijn vergeten. Het wordt tijd dat we ze fatsoenlijk betalen en henzelf te laten bepalen hoe ze hun beroep willen uitvoeren.

“Ga je mee de tuin in?”, vraagt mijn quarantainescharrel, nog steeds elegant in badjas maar met kaplaarzen aan en een schoffel in haar hand. Ze woont in een soort hippiecommune waar momenteel een referendum wordt gehouden over een zelfquarantaine, die verder zou gaan dan wat het kabinet van ons vraagt. “Met de klimaatcrisis toont de overheid dag in dag uit dat ze levensgevaar niet serieus nemen, dus waarom zouden we ze nu wel vertrouwen?”. Hierom vind ik haar zo leuk: haar modderpoten en haar systeemkritiek.

De zon schijnt en ook de buren zijn aan het tuinieren. Ze planten spinazie, sla, wortelen en boontjes. Wij poten aardappelen en strooien bloemzaad voor de insecten, want alles is verbonden. Mijn vriendin schoffelt met de minuut enthousiaster: “we kunnen elkaar nu minder aanraken, maar we kunnen nog altijd veel voor elkaar doen! We kunnen een basisloon eisen, we kunnen een huurstaking afkondigen, we kunnen onze kunst online delen, samen zingen vanaf de balkons, Shell nationaliseren en ontmantelen. Elke crisis is een kans!” Ik merk dat ik glimlach, van oor tot oor. We maken er het beste van en ik wens u allen zulke liefde in tijden van Corona.