Wil je nu ook wereldvrede?

Laura Bas 9 feb 2020

‘Ben je al aan het nadenken over wereldvrede?’ krijg ik vaak als reactie als ik vertel dat ik mee doe aan Miss Beauty of the Netherlands. Of ‘Ja in je bh zeker.’ Als ik mensen probeer te overtuigen dat een missverkiezing ook over inhoud gaat. Vaak inclusief een sarcastische of een veroordelende blik. Missverkiezingen worden te vaak geassocieerd met oppervlakkigheid. Dat is nou juist iets waar zowel ik als de verkiezing niet voor sta.

Ik trap zelf net zo hard tegen die oppervlakkigheid. Zo wil ik die honderden euro’s die jonge vrouwen besteden aan Gucci-riemen het liefst vervangen door een investering in een opleiding of cursus. Op de lange termijn heb je namelijk niks aan merkkleding, aan een studie wel. Daarnaast wil ik iedere vrouw die op haar twintigste al begint aan (lip)fillers vragen haar geld te investeren in gezonde voeding en beweging, daar blijf je namelijk echt jong en mooi van.

Ik ga niet ontkennen dat uiterlijk geen belangrijke rol speelt, maar een Miss is meer dan alleen een vrouw met een verzorgd uiterlijk. Het verschil tussen een Miss en een mooie vrouw is dat een Miss haar persoonlijkheid laat zien. Een Miss is een vrouw met ambitie, die oplossingen ziet in plaats van problemen en niet bang is voor het onbekende.

Zo wil ik vrouwen inspireren om hun onzekerheden onder ogen te komen. Als 17-jarig meisje, dat niet alleen met de trein naar de stad durfde, ging ik een jaar in Brazilië wonen. Braziliaanse vrouwen leerde mij mijn angst achter me te laten. Het enige wat tussen jou en je dromen in staat ben je namelijk zelf. Ik kwam terug als een vrouw, die zich door niemand omver liet blazen. Ook niet door de jury van Miss Beauty.

Een Miss is ook maatschappelijk betrokken. Zo zet ik me dit jaar in voor de Linda foundation. 1 op de 9 kinderen leeft namelijk in armoede. In mijn stad, Amsterdam, is dit zelfs een op de vier. Dit maakt me strijdlustig als ik tijdens het hardlopen veelvoudig kinderen zie buitenspelen.

Met alle conflicten en brandhaarden in de wereld is wereldvrede op dit moment niet haalbaar. In Nederland is de toegang tot kwaliteitsonderwijs en het volgen van je dromen dit wel. Het is 2020, met alleen mooi zijn kom je er gelukkig niet meer. Laten we labels met oppervlakkigheid vooral op Gucci-riemen plakken, in plaats van op ambitieuze vrouwen die zich willen ontwikkelen.