Profiel coalitie bevreemdt kiezer

Cees Freeke 24 feb 2020

De VVD is een fusie van de Partij van de Vrijheid en het Comité-Oud. Hun idealen zijn weg; profiel is onmiskenbaar links en groen. De rechtse kiezer gaat voor het duidelijke rechtse profiel van de PVV en FvD. Het CDA heeft geen profiel meer; staat niet meer vierkant ergens achter en gaat nimmer meer lijnrecht ergens tegen in. De ‘C’ heeft geen reële betekenis meer; ‘ik doe er niets mee’, erkende Heerma onlangs.
D66 werd in 1966 opgericht op initiatief van de journalist Hans van Mierlo met de VVD’er Hans Gruijters voor bestuurlijke vernieuwing. Daar is niets meer van over. Minister Ollengren vernietigde het referendum. D66 veroorzaakt woningnood, alsook islamisering gepaard gaande met omvolking door massa immigratie van buiten de EU. De veestapel gaat naar de helft; de vrijgekomen gronden zijn voor woningbouw en gaan naar migranten, die wettelijk voorrang hebben. De ChristenUnie is een fusie van Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Nu manifesteert het zich als een linkse organisatie, overgoten met een christelijk sausje. Gert-Jan Segers zegt tegen antisemitisme te zijn, maar hij doet mee met de immigratie van asielzoekers die Jodenhaat met de paplepel ingegoten hebben gekregen. De grootste zelfbenoemde meloenenslikker van het jaar.
Tot slot een partij die in de toekomst deel wil uitmaken van de coalitie. De PvdA heeft een intrinsiek tegengesteld profiel. Tegengestelde feiten: jarenlang was de PvdA tegen de JSF maar op het laatste moment stemde de PvdA vóór; met de ‘gekozen burgemeester’ ging het andersom: jarenlang vóór, maar ook weer op het laatste nippertje tegen. Frans Timmermans zegt ‘de islam is onze toekomst’ en ‘roei monoculturen uit’; in de verkiezingstijd ging het over plastic; minister Ploumen geeft vijf miljoen euro aan Syrische studenten terwijl onze Hollandse studenten alles moeten terugbetalen; Asscher twittert dat hij tegen verhoging van btw op boodschappen is maar stemt tegen een motie om dit terug te draaien; Dijsselbloem stelt de rekenrente op bijna nul, terwijl het rendement zes procent is.
Ploumen heeft destijds als minister aanneming van CETA bepleit, maar is als Kamerlid tegen, niet op grond van de inhoud – want die is hetzelfde gebleven – maar gewoon om tégen te zijn. PvdA wil anno 2020 de Westerscheldetunnel tolvrij maken. Verkiezingsretoriek van het zuiverste water; immers in de Tweede Kamer stemde de PvdA tegen een motie om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken.