Korstmos op Tinder

Shirley Koggel 13 feb 2020

Van alle dingen die je in je Tinder bio kunt zetten in de hoop een potentieel slachtoffer te strikken is het vermelden van een brandende interesse in korstmos waarschijnlijk de snelste weg naar een permanent single bestaan. Korstmos heeft gewoon niet zo’n swingende reputatie. En bij alles wat niet uit de oven komt is het hebben van een korst meestal ook geen pluspunt. Kortom, Korstmos United zou er goed aan doen eens een PR adviseur in dienst te nemen.

Het grote publiek mag best eens kennisnemen van het vernuftige staaltje eensgezindheid dat op hun waslijnpalen groeit. Een korstmos is eigenlijk een samenwerkingsverband tussen een schimmel en een alg. Als je je Tinderdate echt wil vervelen; dit heet een mutualistische symbiose. Dit komt er simpelweg op neer dat beide partijen voordeel hebben van hun deal terwijl ze er ook allebei energie in steken. Klinkt allemaal heel logisch maar iedereen die ook maar een letter van welk milieuverdrag dan ook heeft gelezen weet hoe moeilijk de heersende klasse der zoogdieren er over kan doen. Het is jammer trouwens dat de korstmossen bij de Klimaattop geen gebruik maken van hun inspreekrecht. Met name luchtverontreiniging gaat hen aan het hart. Enkele tientallen jaren geleden stonden de kranten vol met treurende naaldbomen die leden onder de zure regen, maar het stille leed van de korstjes liep minder in het oog. Overal waar het zwaveldioxidegehalte in de lucht gierend uit de klauw liep trokken ze paniekerig maar vruchteloos aan hun vastgegroeide stutjes. Oudere biologen worden nóg waterig als je ze vraagt naar de korstmoswoestijnen. Gelukkig is dat tij inmiddels gekeerd en zijn de korstmossen een gezwinde inhaalslag aan het maken. De eerste aanzienlijke resultaten kun je begin volgende eeuw gaan bekijken. De meeste soorten groeien namelijk zo rond de 0.1 tot 1.0 millimeter per jaar. Toch mooi.

Wie had dat gedacht, korstmos als spiritueel voorbeeld. Samenwerken in dienst van een gezamenlijk hoger doel, accepteren dat langzame groei ook groei is en dat geslachtelijke voortplanting beslist niet standaard is.

Mocht je dus wat ontmoedigd raken in het hele datinggebeuren dan moet je misschien eens wat advies bij de plaatselijke waslijnpaal gaan inwinnen.