Spekkie voor je bekkie

Lourens van t Wout 18 jan 2020

Wederom horen we feiten over de vleesindustrie die niets is veranderd na al een paar jaar nieuws over varkens die levend gekookt worden tijdens de verwerking en 339.000 dieren per jaar voor de vleesproductie die levend verbranden of dood gaan in de transporten onder gruwelijke omstandigheden, bijtwonden en hitte tot 60 graden in de zomer. Ons stukje vlees kost eigenlijk wel erg veel. Veel verontwaardiging hoor je van iedereen, of ze nu wel of geen vlees eten. Vegetariërs geven de vleesconsumenten de schuld en vleeseters de overheid die geen toezicht houd of gewoon het economisch belang boven alles stelt zoals gebruikelijk.

Wie is er nu eigenlijk de meest schuldige vraag ik me dan af?

Eigenlijk is het simpel. Een soort van “Actie = Reactie” of “Oorzaak en Gevolg” principe.
Alle je persoonlijke daden hebben een gevolg, dus is het zaak om eerst te kijken naar wat je zelf doet of wat je er eventueel zelf aan kan doen.

Iemand die te veel drinkt en gaat autorijden vinden we een misdadiger. Iemand die zit te Appen in de auto tijdens het rijden vinden we een misdadiger. Mensen die drie maanden lang vuurwerk afsteken zijn asocialen en niet gewenst. Als iemand zijn hond slaat is het een dierenbeul en dus een misdadiger. Voor al deze zaken maken we regeltjes en bijna iedereen vind dat een goed idee. En omdat deze zaken strafbaar zijn doen we ze in de regel niet of in ieder geval minder dan zonder regeltjes. De meeste mensen doen deze zaken sowieso niet omdat ze fatsoenlijk en verantwoordelijk zijn. De misdaad is hier een uitzondering.

Maar dierenmishandeling op grote schaal wordt gedoogd. En wij burgers zitten er eigenlijk totaal niet mee. Zijn we met alcohol de BoB en drinken we dan niet. Ons (gemarteld) vlees eten we gewoon door en zal het ons een worst zijn of die dieren daar door lijden. Dat blijkt wel want volgens de statistieken aten we in 2019 meer vlees dan in de jaren daarvoor.

Dus als wij vlees blijven eten op deze manier gaat er niets veranderen. Wij zijn dus medeplichtig aan al het dierenleed. Er moet dus ook iets veranderen aan ons gedrag. Misschien moeten we met zijn allen gewoon geen vlees meer kopen bij de supermarkt maar bij de slager op de hoek. De supermarkten hebben genoeg macht om deze industrie aan te pakken. Een feit blijft in mijn simpele visie, als wij niets doen veranderd er niets. Neem je verantwoording! Teken bijvoorbeeld de petitie op de website van Varkens in Nood.