De cel of de ballenbak?

Sylvia Peters 29 jan 2020

Minderjarigen mogen niet meer in de politiecel? Althans, dat vindt het adviesorgaan Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Dus wat doen we dan met die jongen van 14 die net met een mes een klasgenootje of zijn buurvrouw heeft bedreigd? Zetten we die dan in een ruimte met een ballenbak en een limonadefontein? Of diegene die een vuurpijl naar een zorgverlener heeft geschoten of een baksteen op een rijdende auto heeft gegooid? Een leuke ruimte met een silent disco doen maar dan? Alles om te voorkomen dat ze een traumatische ervaring oplopen in de politiecel, omdat hun buurman misschien wel een verwarde man is die veel herrie maakt?

Natuurlijk hoeft een kind wat voor de eerste keer bij de bakker een koekje heeft gepikt niet gelijk behandeld te worden als een zware crimineel maar helaas zijn de delicten van jongeren tegenwoordig voor een groot deel niet meer zo onschuldig. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat er zoal bij preventief fouilleren aan wapens uit hun dure tassen en jassen wordt gehaald. Daar wil je een verwarde man niet graag mee over straat zien lopen. Maar oké, volgens het adviesorgaan is vastzetten niet in het belang van het kind. Volgens hen zijn er ook te weinig voorzieningen voor minderjarigen want de cellen zijn voor volwassenen gebouwd. Klopt, er staat geen spelcomputer en er is ook geen scherm om YouTube op te kijken.

Maar wat wil je dan met zo’n kind wat net een misdrijf heeft gepleegd? Gaan we ze pamperen? Gaan we weer met al onze humane regeltjes op een lieve manier vertellen dat ze dit niet mogen doen? Was dat niet de taak van de ouders? Ze hebben het toch gedaan. Een kind wat een misdrijf pleegt en ook nog eentje die heel duidelijk niet meer onder de noemer kattenkwaad valt, is meestal al lang niet meer dat onschuldige schattige buurjongentje wat soms nog met blokken speelt. Dit soort kinderen zijn hard op weg om de nieuwe generatie criminelen te worden. Dus in zo’n geval mogen ze best even schrikken van beangstigende situatie zoals een boze of krijsende buurman uit de cel ernaast. En wat die traumatische ervaring betreft… Wat denk je van het slachtoffer die weerloos tegen zijn kop is geschopt of met een wapen is bedreigd? Die mag ik weet niet hoe lang wachten op slachtofferhulp omdat er zoveel slachtoffers zijn. Nee, alsof dat geen traumatische ervaring is.