Marie

Derek Hogeweg 12 dec 2019

Voor het kaliber Bowie en Prince gaan draaiboeken op de schop, worden journaals onderbroken. Experts schuiven aan, het regent anekdotes. Die ene journalist die ooit Michael Jackson in zijn onderbroek een minibar zag plunderen, krijgt de vrije hand. Wie Mick Jagger heeft aangeraakt mag zichzelf heilig verklaren. Als je seks hebt gehad met David Bowie wordt je gebeld door De Wereld Draait Door.

Het overlijden van Roxette-zangeres Marie Frederiksson was nog net voldoende voor een NOS-headline. In het bericht stond niet veel. Ze was al enige tijd ernstig ziek, en had hits met "The Look", "It Must Have Been Love" en "Joyride". Om er een paar te noemen. Stel dat ze een week eerder was overleden, dan had het effect gehad op de Top 2000 van dit jaar. Maar dat terzijde.

Marie Frederiksson is niet meer. Ze is 61 geworden. Dat is niet oud. Wat is dat toch met artiesten? Gaan ze niet op hun zevenentwintigste, dan stopt het wel bij vijftig. Of zestig. Misschien vertekend het beeld. Er zijn natuurlijk ook gewoon heel veel artiesten op deze wereld.

Hier in de kast ligt het album "The Ballad Hits" van Roxette. Met een rood hart op de cover. Ooit gekocht bij een platenzaak in Nuenen, eind jaren negentig. De tijd dat je nog lekker door bakken met CD’s kon spitten. Ik heb het album al een tijdje niet meer aangeraakt, zoals met zoveel andere albums die hier in de IKEA-kast staan. Marie heeft het vast naar d’r zin in het Zweedse meubel, ze kwam zelf immers uit Zweden.

Dit weekend ga ik de cd weer eens draaien. Genieten van al het moois dat de band heeft gemaakt. Van de grote successen tot "Wish I Could Fly", uit 1999. Dat nummer, uit de herfst van het Roxette-tijdperk, is in Nederland nooit een grote hit geweest. Maar dat doet er niet toe. De sound is echt geweldig. Om nog maar te zwijgen over het intro. Ik ben niet zo van de teksten, maar bij dit liedje klopt het gewoon helemaal:

I wish I could fly
Out in the blue
Over this town
Following you
I’d fly over rooftops
The great boulevards
To try to find out
Who you really are

Rust zacht, Marie.