Denk ook aan de dieren aub.

Imka Meuwese 22 dec 2019

Misschien niet zo’n origineel onderwerp maar wel belangrijk om ieder jaar rond deze tijd toch even onder de aandacht te brengen; dieren en vuurwerk. Er zijn immers ook mensen die zelf geen dieren hebben en er daarom misschien niet altijd bij stilstaan dat dit voor de dieren een heel angstige tijd kan zijn. Mijn hond is, net als de meeste honden, doodsbang voor vuurwerk. Het gehoor van dieren is vele malen beter dan het onze en de knallen komen daarom ook veel harder binnen. Stel je eens voor zeg, ik vind ze vaak al angstaanjagend en oorverdovend hard en schrik me een ongeluk.

Aangezien ze bij mij in de buurt al vroeg in de weer zijn met vuurwerk, zit ik soms nu al met een rillende hond die dicht bij me wil zijn of juist ergens een veilig hoekje zoekt. Het liefst zou ze onder het vloerkleed kruipen als dat mogelijk was, zó bang is ze. Veel mensen geven hun huisdier daarom met oud en nieuw iets om rustig te blijven. Overigens wil ik meteen even van de gelegenheid gebruik maken om u de tip te geven geen pillen van de dierenarts te geven aan uw viervoeter maar liever iets homeopathisch. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de dieren van deze pilletjes weliswaar rustig lijken aan de buitenkant maar dat ze inwendig alles nog net zo extreem beleven. Ze kunnen het alleen niet meer uiten omdat de pillen ze verlammen waardoor ze ogenschijnlijk rustig liggen maar dit maakt het in wezen voor de dieren nog veel enger. Ik schrok heel erg toen ik dit bericht las, hoe vreselijk moet die ervaring zijn. Er zijn zelfs dieren die een hartinfarct hebben gekregen hierdoor en gestorven zijn. Ik geef mijn hond al jaren homeopathische druppels en die werken perfect, alleen ga ik dit niet al weken van tevoren geven.

Dus ik zou echt aan alle vuurwerkliefhebbers willen vragen om jezelf iets langer in te houden en alleen op de late avond van 31 december “knallend” het jaar uit te gaan. Doe dit alsjeblieft voor alle dieren, bovendien lijkt het me ook veel leuker als iedereen van het vuurwerk kan genieten, of schrikken desgewenst. Zo ver voor oudejaarsavond mis je toch dat effect. Men hoort een enorme knal, schrikt even, en het is weer voorbij. Voor ons mensen althans, maar de dieren zijn echt enorm van slag en dat is niet meteen weer voorbij. Dit geldt uiteraard ook voor de vogels en alle andere dieren om ons heen, ik heb het niet alleen over huisdieren. De dieren zullen ons zo dankbaar zijn als we rekening met ze houden.
Een spetterend goed uiteinde allemaal!