Wilde westen

Derek Hogeweg 25 nov 2019

Dat een halve coupé een agressieve zwartrijder tegen de grond werkt: dat soort berichten lees je nou nooit – en dat is jammer.

Onlangs werd een conductrice bewusteloos geslagen op het station van Breda. Allemaal keurig vastgelegd door bewakingscamera’s. Daarop was te zien hoe de dader de klap uitdeelde, over het OV-poortje sprong, en vervolgens via de trap de stationshal verliet. Wat ook te zien was op de beelden, was dat slechts één omstander op het perron een poging deed de dader te tackelen. Helaas kwam het been te laat.

Ik kan me voorstellen dat je even flabbergasted bent als getuige. Het komt gelukkig niet dagelijks voor dat iemand bewusteloos wordt gemept op een station. Maar het is toch wrang, dat het bij niemand van de overige toeschouwers is opgekomen om achter deze man aan te gaan. Ja, dan loop je een risico. Maar denk even na: als je niets doet, neem je óók een risico. Namelijk het risico dat dit soort geestesgestoorden de kans krijgen om nog meer schade aan te richten. Figuren die in staat zijn iemand bewusteloos te rammen, die wil je nog wel eens terugzien met een pistool in een tankstation of snackbar.

We zouden al het treinpersoneel kunnen uitrusten met pepperspray en een wapenstok. Of nog beter: met een taser. Het zal zeker effect hebben. Met name op de sfeer in de trein. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word meestal niet heel blij van wapens. Het geeft wellicht een veilig gevoel, echter, het brengt risico’s met zich mee. Situaties zullen eerder uit de hand lopen. Niet iedereen zal er op dezelfde manier mee omgaan. Plus, de "tegenpartij" is natuurlijk niet gek. Als een zwartrijder weet dat het personeel beschikt over een taser, dan neemt ie zelf ook maatregelen. Dat soort escalaties wil je niet.

Misschien moeten we eerst even in de spiegel kijken. Wat doen die andere honderd passagiers op het moment dat het personeel wordt aangevallen? Kijken ze elkaar aan, in afwachting van die ene held? Of staan er tien mensen gezamenlijk op om de conducteur (of wie dan ook) te verdedigen? De woensdag na Opsporing Verzocht spreekt iedereen er weer schande van bij de koffieautomaat. Het daderprofiel wordt vrolijk gedeeld op Facebook en "het is allemaal te gek voor woorden". Maar ingrijpen? Dat mag de buurman doen.

Roepen dat het hier het wilde westen is, daar heb je echt helemaal niets aan.