Vroege Sinterklaas

kees van rijsbergen 14 nov 2019 / 18:58 uur

Een (te) vroege Sinterklaas

Deze week werd ik verrast doordat ik op de mat onder mijn brievenbusklep een chocoladeletter K vond. Vergezeld van een rijm. Zeker gemaakt door een ervaren Rijmpiet, want het gedicht liep als een trein. Ik was blij verrast, maar ook verwonderd dat al voor de aankomst van Sint in dit land er bij mij een kadootje bezorgd was. Hoe kan dat?? Dit versterkt mij wel in mij (tanend) geloof dat er toch een echte Sint bestaat. En ja, waarom zou de Sint niet wat vroeger beginnen? Je kunt het maar gedaan hebben, want in een paar weken al die miljoenen kinderen en hun ouders bezoeken dat levert m.i. de nodige Sint-stress op bij die goedheilig man.
Ik denk dat ik het wel weet waarom de Sint al eerder begonnen is. Ten eerste wordt de maximum snelheid op de wegen (en ik neem aan ook op de daken) teruggebracht tot 100 km per uur maximum. Wat de Sint (of de Pieten) eerst in drie uur deden, kost ze nu dus (bijna) vier uur.

En dan komt daarbij ook nog het stikstofprobleem. Het paard van Sinterklaas levert daar ook een bijdrage aan en zal dus van tijd tot tijd op stal moeten om de stikstofuitstoot te beperken en binnenshuis te houden.

Er is wel een voordeel bijgekomen: Al die roetveegpieten zijn natuurlijk heel snel klaar met die roetstreepjes. Vroeger moesten ze meermaals de schoorsteen op een neer om zo gigantisch zwart te worden. Nu is dat secondenwerk. Tijdwinst dus.

En natuurlijk is er ook nog een alternatief voor het stikstofprobleem. En tevens de maximum snelheid. Sint (en bezorgpieten) kunnen best overschakelen op een (elektrische) bakfiets en daarmee de kadootjes rondbrengen. Geruisloos, snel en milieuvriendelijk.

En.. Sint is niet meer van de jongste. Dus mag hij wat meer tijd nemen om een en ander rond te brengen. In deze tijd dat de werkloosheid in vergelijking met een aantal jaren geleden drastisch verminderd is en de pensioenleeftijd alsmaar doorschuift naar richting de 70… Dus laat de Sint maar lekker op tijd beginnen, de kerstballen liggen uiteindelijk ook al in de winkel…

Reageer op artikel:
Vroege Sinterklaas
Sluiten