Het onmisbare puzzelstukje

Esther ter Beek 16 nov 2019 / 11:06 uur

Gespannen schouders, stramme spieren, overprikkeling, slapeloosheid en hoofdpijn; zomaar wat klachten die vaak te maken hebben met stress. Op dit moment is de burn-out beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Meer dan één op de zes mensen ervaart burn-outklachten.

Als je stress en druk ervaart produceert je lichaam cortisol. Cortisol is een steroïdhormoon dat wordt aangemaakt door de bijnierschors en via je bloed getransporteerd wordt door je hele lichaam. Het is nuttig bij acute stress want daardoor kan je beter en sneller reageren in gevaarlijke situaties. Hartstikke handig! 1000 jaar geleden als je in het bos een grote boze wolf tegen kwam en je moest vluchten.

Nu hebben wij in deze tijd vooral stress bronnen die niet acuut zijn maar chronisch. Factoren die je aanhoudend stress bezorgen geven een langdurig verhoogde cortisolwaarde in je lichaam en dat is uitermate slecht voor je gezondheid. Chronisch verhoogt cortisol verstoort veel lichaamsprocessen en uiteindelijk maakt het je ziek.

Goed voor jezelf zorgen; Dat zinnetje heb je vast vaker gehoord en je weet ook vast wel dat het waar is. Je bent je bewust van het belang van gezonde voeding, je bezoekt een coach, je bent lid van een sportschool, doet aan yoga of mindfulness, je mediteert of focust op je ademhaling. Maar je vergeet het belangrijkste puzzelstukje, dat puzzelstukje wat onmisbaar is!

Want jij en ik zijn eigenlijk gewoon chemische fabriekjes van hormonen en neurotransmitters. Welke van deze stofjes je aanmaakt bepaalt hoe jij je voelt. Het goede nieuws is dat je dat gemakkelijk kan beïnvloeden. De kortste weg naar ontspanning en stressreductie loopt via ons lichaam. Als je het autonoom zenuwstelsel tot rust brengt dan nemen alle stress gerelateerde klachten snel af.

Het ontbrekende puzzelstukje en het antwoord op langdurig verhoogd cortisol is aanraking! Er is niets in deze wereld wat jouw cortisol niveau sneller laat dalen en er is niets wat jouw overbelaste zenuwstelsel sneller tot rust brengt dan aanraking.
De voordelen van aanraking zijn enorm; Pijnen worden minder, je gestreste, angstige, eenzame en depressieve gevoelens nemen er door af, je immuunsysteem krijgt een geweldige boost, je slaapt beter en je brein komt in een rustige en alerte toestand waardoor je ook nog beter kan presteren.

Aanrakingen, knuffels en massages zijn geen luxe of leuk extraatje maar noodzakelijk. Dus knuffel, aai, streel, masseer, raak aan en geniet van de oneindige voordelen.

Reageer op artikel:
Het onmisbare puzzelstukje
Sluiten