Met spoed een ander beleid

Henny A.J. Kreeft 16 nov 2019

Het Nederlands beleid richting de Palestijnen is niet gebouwd op erkenning, respect of support, sterker nog, het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken verhindert elke toenadering tot een positieve benadering om tot een oplossing te komen in dit conflict. Het kabinet werkt niet aan een oplossing en de Tweede Kamer lijkt alleen maar te bestaan uit volgers van de bezetters.

Op social media gaan al berichten de ronde dat er een totaal ander politiek beleid moet komen richting de Palestijnen, maar er verandert niet echt veel. Vanuit mijn werkkamer met achter me de Palestijnse vlag, begin ik er weer over en nu maar eens via een ander kanaal proberen.
Waarom doet de Nederlandse politiek – kabinet, minister van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer – geen actieve acties om het bestaansrecht van de Palestijnse Staat te verbeteren? Het minste wat de heer Blok nu moet doen, is keihard in de internationale pers uitgillen dat Nederland de Palestijnse Staat erkent en haar zal steunen tegen elke agressie of bezetting, zoals de Nederlandse regering ook doet met andere landen, zoals in Syrië.

Wat is toch in vredesnaam het verschil tussen die andere landen en de Palestijnse Staat? En kom dan niet onmiddellijk aanzetten met die goedkope smoes dat het in Palestina allemaal terroristen zijn, want dat gelooft toch geen hond meer; sterker nog: Hamas is van de terroristenlijst gehaald, alleen de Nederlandse politiek accepteert dit niet.
Wat er nu in Gaza gebeurt – de bezetting die al zo lang aan de gang is – gebeurde hier in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog ook. Ik zie er geen verschil in: verzetsstrijders die opkomen en vechten tegen de bezetters. En in Nederland werden de verzetsstrijders nog geëerd, maar in Gaza worden de verzetsstrijders (minimaal) aan hun lot overgelaten.

Het wordt echt tijd voor een ‘change in political views’, een verandering in het beleid t.o.v. de Palestijnen. Palestina – bestaande uit zowel de West Bank, Al Quds als Gaza – verdient onze onvoorwaardelijke steun, financiële en mentale support tegen elke bezetter die het leven van de Palestijnen moeilijker of beter gezegd bijna onmogelijk maakt.
Daarom roep ik de Tweede Kamer op om hiervoor de nodige stappen te doen en het kabinet op te roepen te komen tot een actief positief beleid ter verbetering van het leven van de Palestijnen en de bevrijding van Palestina.