Terugredeneercarnatie

Cale columns 31 okt 2019

Zijn mensen die denken in een vorig leven Napoleon te zijn geweest knettergek? Dat zijn er nogal wat, zoals ook veel door een vorig leven gingen als Caesar, Da Vinci of Jezus. Gek genoeg komt zelden iemand ervoor uit dat hij Himmler, Pol Pot of Attila was of een stel dat Bonnie en Clyde gestalte gaf, want dan noem je ook een paar onfrisse types. Echter, als dan wetenschap komt dat de Nederlander veel DNA overeenkomsten heeft met dat van Napoleon, wiens resten daarvoor speciaal zijn onderzocht, dan wordt het wel anders. Dan is reïncarnatie filosofie.

Maar als je gelooft dat je ziel vóór dit leven in een ander lichaam huisde, hoe de huidige wereldbevolking van bijna 8 miljard mensen te verklaren? Die leven tegelijkertijd, dus er zijn minstens 8 miljard zielen. Maar waar waren die 2 miljard zielen toen de wereldbevolking 6 miljard bedroeg? Is er een mottenballenvoorraad die bij ontstaan van nieuw leven bezit neemt van een embryo? Als een ziel bij overlijden het lijf verlaat, gaat ie dan naar die voorraad terug, in afwachting? En dan weer door? Dan zouden er dus al 8 miljard zielen moeten zijn geweest, eerst 1 de sprong mogen maken, dan 2 en 3 enz. De eerste die terugkwam, moest weer achter aansluiten. Da’s wel zo eerlijk. Maar nog geen antwoord op de hoeveelheid zielen, hoe vaak welke ziel in actie is geweest en rangorde.

En zou het niet kunnen zijn dat als er zoveel mensen hun DNA delen met Napoleon, dat je dan terug kunt redeneren en dat Napoleon in meer dan 1 leven herleeft? Dus die overeenkomstige overtuiging dat ze Napoleon waren is dan zo gek niet, want ze dragen allen wat van hem mee. Maar ook van anderen dan, toch? En dan chargeer je eigenlijk niet als je iemand met meervoudige persoonlijkheden vraagt: ‘Wie denk je wel niet dat je bent?’

Nog verder: Wie was Bonaparte dan, vóórdat hij Napoleon was? Wie waren dat nog meer, zoals hij? En die persoon daarvoor? Leefde die ook voort in verschillende levens tegelijkertijd? De verzameling wordt decucerend elke gen-eratie terug steeds kleiner om niet op 8 miljard uit te komen maar 1. We are one. Dus kijk maar uit om iemand pijn te doen, want je schiet eigenlijk in je eigen voet, doet jezelf tekort of houdt jezelf voor de gek. Faithless is zo vreemd niet als hij zingt ‘I’m the left eye, you’re the right, would it not be madness to fight? We come one’, want we delen van alles en hebben elkaar nodig om verder te delen. Of vermenigvuldigen.
Mooie gedachte. Daar kan ik wel mee leven. Tenminste…in dit leven.