5 gemiste oproepen

Cale columns 15 okt 2019

Dat vraag ik u af. Of het een goed idee is om met geluidsversterking op te roepen tot het gebed, zoals de Blauwe Moskee in Amsterdam wil? Niet 5 x daags eenvoudig roepen, maar versterkt door een geluidsinstallatie de oproep door de straten te laten schallen?

Als reden wordt opgegeven dat het wellicht als storend voor niet- of andersgelovigen kan worden ervaren, echter Amsterdam is de meest tolerante stad van de wereld, dus als het daar niet kan? Maar is het niet zo dat de kracht van tolerantie is dat zij/hij/het geen hinder veroorzaakt? Je kunt en mag zijn wie je bent, maar ik wil ook zijn en blijven wie ik ben. Die vrijheid schept dus ook een verplichting.

En is de geluidsversterkte oproep, die door de leiding van de moskee ‘oproep tot gesprek’ wordt genoemd, dan nodig in Amsterdam? De islam is monotheïstisch, oftewel ervan overtuigd dat er maar een God is, Allah vzmh. Maar vrijwel alle religies zijn monotheïstisch, want anders neem je jezelf en je God niet serieus. Wat stelt het nou voor als je zegt dat je gelooft in jouw enige God, maar ja, er kunnen natuurlijk ook andere goden zijn? En als alle religieuzen hun oproepen tot gebed of samenkomst ook met geluidsinstallaties verkondigen wordt het een oorverdovende kakofonie rond de grachtengordel. Loven en bieden van overtuigingen door middel van klokgelui, hoorngeschal en megafoons en, als het doorzet, geklepper van spaghettivergietjes. Je zou je haast op de Albert Cuyp of Dappermarkt wanen.

Vrijheid van godsdienst is een recht. Maar jouw recht op vrijheid van je godsdienst, is dan toch ook het recht van een ander van vrijheid van jouw godsdienst? Is het niet een stapje terug, zo’n megafoon? In islamitische landen werd de adhan eeuwenlang gedaan door de muezzin, zonder geluidsversterking. Pas sinds de ontwikkeling ervan werd de oproep versterkt. De moslims gingen dus met hun tijd mee. Maar als je naast theologie ook technologie volgt, kun je toch vrij makkelijk een oproep per mobiel doen? Door GPS is makkelijk te bepalen waar je bent en wanneer je moet bidden. Niet strijdig met de Koran, want de adhan is door overlevering en cultuur bepaald. Dus waarom niet via SMS oproepen? En als je een oproep hebt gemist, gebruik je de App. En wordt het nijpend ( 5 oproepen gemist) dan een Adhan Alert.

Oproepen tot gebed wil lang niet iedereen horen en een tolerante samenleving is fijn. Vrijheid, vooral van godsdienst is dolfijn, maar de vrijheid om vrij te zijn van andermans godsdienst is horendolfijn.