Wil jij geen oma worden!?

Renate Bos 15 aug 2019

Als getrouwde vrouw van eind twintig krijg ik de vraag ‘Wanneer ga jij eens aan kinderen beginnen?’ ongelooflijk vaak.
Ik heb het wel eens geteld en het record kwam uit op 4 keer in één week.

Natuurlijk begrijp ik dat het een onschuldige en naïeve vraag kan zijn, maar voor mij is deze vraag dat niet.
Hoewel het voor mij, voor zover ik weet, fysiek niet onmogelijk is, heb ik mijn eigen redenen om geen kinderen op deze wereld te willen zetten.
Soms leg ik dat uit, maar niet altijd. Een antwoord als ‘Ik wil op dit moment geen kinderen.’ is voor mensen niet voldoende. Ik merk dat dit iets is, wat ik nauwelijks hardop uit kan spreken.
Ik krijg een vreemde blik toegeworpen of mensen zeggen iets als; ‘kinderen krijgen is het mooiste wat er is. Het is zo’n mooie en bijzondere tijd. Of; Straks ben je te oud, juist nu heb je een mooie leeftijd om in verwachting te raken.’
Mijn nekharen gaan op zo’n moment overeind staan. Vreselijk dat de maatschappij deze druk op jonge vrouwen legt.
Een kindje in je leven mogen ontvangen is niet zomaar iets. Het is en blijft heel bijzonder en is zeker geen vanzelfsprekendheid.

Ik vertelde mijn moeder over de druk die ik ervaar. Ik heb continu het gevoel dat ik moet uitleggen wat ik voel en mij moet verantwoorden voor mijn keuzes. Dat voelt niet fijn.
Wij mogen in Nederland allemaal zijn wie zijn willen zijn, denken wat wij willen denken en voelen wat wij willen voelen. Waarom is het krijgen van geen kinderen dan iets waar zoveel mensen een oordeel over hebben?
Mijn moeder was even stil.
‘Ik ervaar die druk ook.’ Zei ze uiteindelijk. ‘Mijn collega’s en vriendinnen vragen mij continu wanneer ik oma word. Zij vertellen mij dat het zijn van oma geweldig is en adviseren mij zelfs om jou en je zus aan te sporen een baby te krijgen.’
Ik had ogen op steeltjes.
ik had er geen idee van dat dit ook bij mijn moeder speelde.

Moeder of oma worden is absoluut niet vanzelfsprekend en zeker ook niet voor iedereen weggelegd.
Het stellen van een vraag kan hierdoor als zeer vervelend of verdrietig worden ervaren.
Denk hier alsjeblieft aan voordat je deze, ogenschijnlijk, onschuldige vraag aan iemand stelt.