Vrouwelijk

Maartje Steuten 16 jul 2019 / 21:04 uur

Na mijn column over de mannelijke openingstijden van modeketen Just for Men ontkom ik er niet aan om het vrouwelijke equivalent van dit alles te overpeinzen. Een modeketen Just for Women, met bijbehorende openingstijden. Ik stel me hierbij een webshop voor (24 uur 7 op 7 beschikbaar, enkel online) die de door jou gekozen kleding op een door jou gekozen full-body foto van jezelf plakt, op de meest voordelige wijze denkbaar. Onderkinnen worden geretoucheerd, je niet meer bestaande taille wordt een nieuw leven ingeblazen en die dikke kuiten veranderen wonderbaarlijk in slanke hertenbeentjes. Er is een optie die realitycheck heet, maar die wordt alleen na het succesvol slagen voor een uitgebreide selfconfidence-check, toegankelijk gemaakt.
Voor de fysieke winkel dacht ik aan het volgende. Een sfeervolle shop waarin je, na ontvangen te worden met een glas champagne, eerst grondig wordt ondervraagd door een medewerkster (minimaal maat 42) over je minst favoriete lichaamsdelen. Waarop zij vervolgens aankomt met enkel outfits die jou doen shinen (vreselijk woord overigens). Waarna je uiteindelijk vele euro’s lichter, met een triomfantelijke (en enigszins beschonken) grijns van oor tot oor de winkel verlaat.
Zo zou het kunnen gaan. De realist in mij roept iets anders. Een onoriginele boodschap, die maar moeilijk beklijft in het brein van de gemiddelde vrouw. Vraag voor de grap eens een mannelijke man (ja, die uit mijn vorige column, zwetend en wel), naar zijn voorkeuren wat betreft het vrouwelijk schoon. Je zult al snel met de ontnuchterende boodschap worden geconfronteerd dat zijn eisen op zijn minst anders zijn dan de jouwe. Een ware wake-up call die jij van de tafel veegt met de woorden: ‘dat zeggen ze allemaal.’ Om vervolgens in een hoekje te gaan zitten mokken om al je (al dan niet ingebeelde) fysieke tekortkomingen. Niet echt gezellig.
Ik pleit voor een vrouwelijk antwoord op de Hornbach-reclame. Echte vrouwen die zich, na noeste arbeid te hebben verricht, bezweet en wel laten zakken in een door een mannelijke man klaargemaakt warm bad met veel schuim. Om zich vervolgens te laten trakteren op een glaasje bubbels omdat ze, zonder het te weten, de droom van die mannelijke man zijn. Misschien steekt hij zelf kaarsjes aan. Er is maar één ding wat die man zich nog meer kan wensen, en dat is een vrouw die zichzelf en haar lichaam omarmt met net zoveel liefde als ze haar kinderen, collega’s, vriendinnen en eventueel die zwetende man schenkt.

Reageer op artikel:
Vrouwelijk
Sluiten