Niets meer aan doen

Henny A.J. Kreeft 24 jul 2019

Dat er vrijheid van meningsuiting is in Nederland, is terecht, daar hebben we in dit land jaren voor gevochten, maar dat er bepaalde columnisten in Nederland steeds maar vuil moeten spuien over de Islam en niet één zin kunnen schrijven zonder te trappen naar de Islam of de moslims, dat gaat me toch echt te ver.

Normaal gesproken probeer ik ook regelmatig een opiniestuk te schrijven voor MetroNieuws, maar ja ik ben geen vaste columnist die een deel van de Nederlandse maatschappij betaald zwart mag maken en dus komen mij opiniestukken niet zo vaak in MetroNieuws en die van haar, want we hebben het natuurlijk over Ebru Umar, wel.

Ik weet echt niet wat er met haar gebeurd is, maar haar laatste column slaat kant nog wal, alleen maar trappen, alleen maar aanvallen, want de Islam is slecht en de moslims zijn slecht. Even dacht ik “wat heb ik haar aangedaan?”, maar dat was snel weg. Ik ken haar niet, ik wil haar niet kennen, maar als dit het niveau is van een gemiddelde columnist in Nederland, dan vraag ik me toch af, wat de vrijheid van meningsuiting heeft opgeleverd.

Volgens mij niets, helemaal niets, en als ik naar het gekrabbel kijk van deze column, denk ik, wow, waar is het misgegaan bij miss Umar. Wat heeft de Islam haar toch aangedaan, dat ze zo domweg in de rondte moet trappen, naar alles wat maar een Islamitische naam of opleiding heeft, naar alles wat maar iets met de Islam of moslims te maken heeft.

Het is een schande dat een column zoals die van 18 juli jl.: ‘Einstein of Bin Laden?’ in een nationale krant geplaatst kon worden, sterker nog, mocht worden. De column begint met de zin dat er nog nooit iets goeds uit Islamitisch onderwijs is gekomen en dit negatieve gepruttel van deze onder een steen vandaan gekropen tuinkabouter gaat de hele column door. Zo’n zin als ‘De Islam heeft geen Einstein voortgebracht’, waar heeft ze deze nonsens vandaan gehaald? Misschien is de Islamitische geschiedschrijving voor miss Umar te moeilijk, of ze moet te ver terug lezen en vooral nadenken, maar dan helpen we even. Denk eens aan Mohammed Ibn Moesa al-Chwarizmi, de eerste Islamitische wiskundige en grondlegger van de algebra; de natuurkundige Abu Ali al-Hasan Ibn al-Hasan Ibn al-Haytham en de geneeskundige Muhammad Ibn Zakariyā Rāzī.

Maar ach ja, deze namen zijn aan u niet besteed, want u blijft de Islam negatief afschilderen als een achterlijke godsdienst. Miss Umar, u heeft uw vrijheid van mening, u zet uw irritante werkzaamheden maar voort, u serieus nemen?