De nieuwste trend!

Guus Gelsing 16 jul 2019

Paniekaanvallen en angstklachten, het schijnt helemaal 2019 te zijn. Jongeren volgen en masse deze trend en het is zelfs overgeslagen naar de oudere generaties. Die besluiten na decennia onderdrukking eens voor zichzelf te kiezen en met een burn-out thuis te gaan zitten. Vooral medewerkers binnen de zorg en het basisonderwijs zetten zich actief in om deze trend te verspreiden. Het beleid wordt er momenteel al op aangepast: Minder geld naar zorg en minder geld naar het onderwijs zodat de druk op de werknemers verhoogt kan worden. Zo worden zij gestimuleerd mee te gaan met de bewegingen van deze tijd.

Zelf volg ik deze trend ook al een tijdje. Ik dacht zelfs een paar jaar geleden, toen ik uit het niks begon te zweten en bang werd, dat ik een trendsetter was. Maar dat bleek niet te kloppen. Op mijn zolderkamertje via het internet kwam ik er achter dat er lotgenoten waren. Dat ik niet de enige was die zich overrompeld voelde en zonder duidelijke reden klamme handjes, een droge keel en hartkloppingen kreeg. Na eindeloos analyseren en wat therapie hier en daar kon ik de boel uiteindelijk een beetje relativeren. Maar nog steeds is het een worsteling en geregeld zit de emotie schaamte op mijn schouders. Maar ja, in een ieder-voor-zich samenleving is dat is mijn pakkie an, niet waar?

Daarom wil ik graag – als tegenbeweging – een nieuwe trend introduceren, omdat ik het gevoel krijg dat de huidige trend niet zo goed is voor zowel mijn gezondheid, als onze algemene gezondheid. Deze nieuwe trend is stiekem niet nieuw, maar eigenlijk een beetje retro. Vintage zou je zelfs kunnen zeggen. Het baseert zich op de zorg en onvoorwaardelijkheid voor de ander. Het legt de prioriteit bij het accepteren en verwelkomen van de ander. Of dat nou nodig is of niet. Om deze trend te bewerkstelligen zal er wel het nodige gecultiveerd moeten worden, namelijk: begrip, respect, zelfbewustzijn en het uitstellen van oordelen. Ik roep daarom ook op om juist wél te investeren in het onderwijs, zodat er op zo vroeg mogelijke leeftijd al gewerkt kan worden aan bovenstaande benodigdheden. Wellicht dat het vanwege het preventieve karakter zelfs de zorg geld kan besparen.

Dus ik vraag u mee te gaan in deze trend en gewoon aardig te doen tegen de ander, begrip te hebben en vooral accepteren dat uzelf en de ander nooit perfect is.