Vrijheid om te zijn wie je wilt zijn

Anoek Winkel 4 jun 2019

Waar is het respect gebleven?
Afgelopen woensdag 29 mei kwamen in Den Haag mensen bijeen voor een demonstratie met de naam #Keppelop. Deze demonstratie werd georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Dit gebeurde na aanleiding van een bericht van de Duitser Felix Klein, regeringsadviseur voor de bestijding van antisemitisme. Hij raadt de Joden in Duitsland aan om niet met een keppel op de straat op te gaan. Dit vind ik echt krom zeggen en ik begrijp dat hierdoor een demonstratie is ontstaan. Want hoe kun je strijden tegen antisemitisme en toch zeggen dat het beter is om niet te tonen dat je Joods bent?

De cijfers van de politie van het aantal meldingen in 2018 zijn berekend en daar komt het volgende uit:
Discriminatie op grond van herkomst en seksuele geaardheid staan op nummer 1. Hierna komt het antisemitisme.

In het artikel wat afgelopen week werd gepubliceerd in de krant, verteld H. Godfried dat hij zijn keppeltje af doet als hij de synagoge verlaat. Ik begrijp hem wel. Als antisemitisme nog zo hoog staat in de lijst van discriminatie, begrijp ik dat je er niet zo open voor uit durft te komen. Zeker niet als je de vele reacties leest en hoort. Mensen die een keppel dragen, die op straat worden uitgescholden. Sommigen zelfs bedreigd.

Is dit anno 2019? We strijden al zo lang voor vrijheid van meningsuiting. Maar zijn wij niet meer in staat onze mening op een respectvolle manier te uiten? Zijn wij niet meer in staat om elkaar te respecteren in de keuzes die een ieder maakt, in de religie waarin een ieder gelooft? Zouden we niet in staat moeten zijn om vrij te kunnen zijn in wie wij willen zijn en wat wij willen geloven en zouden we dit niet openlijk moeten kunnen uitdragen? Door elkaar hierin in elkaars waarde te laten. Door een ander niet op te leggen waarin jij wel of niet gelooft, maar door elkaar te respecteren in wat we geloven.

We leven in een wereld waarin terrorisme, racisme en discriminatie normaal zijn. Laten we het weer abnormaal gaan vinden. Laten we respect weer normaal gaan vinden.

Respect voor iedereen.

Voor elke geaardheid, voor elk geloof, voor elke huidskleur, voor elke cultuur. Gewoon respect. Meer is er niet voor nodig.