Meet & greet in de trein

Imka Meuwese 14 mei 2019 / 21:33 uur

Gisteren kreeg ik ineens een briljant idee! Toen ik laatst in de trein stapte om naar Schiphol te gaan, was het zo druk dat ik maar meebewoog met de menigte en in de eerste de beste vrije stoel ging zitten die ik tegenkwam. Toen we nauwelijks 5 minuten onderweg waren, viel het mij al op hoe stil het was in de coupé.

Nu houd ik wel van rust hoor, maar dit vond ik behoorlijk opvallend. Ik keek naar mijn buurvrouw die links van mij bij het raam zat en wilde net een opmerking maken hierover, toen ik langs haar heen met koeienletters “STILTECOUPÉ” zag staan. De vrouw keek mij aan, voelde blijkbaar dat ik iets wilde zeggen, en ik glimlachte maar even kort en draaide snel mijn hoofd weer terug. Zou toch behoorlijk dom zijn als ik gezegd zou hebben: ‘Goh, vindt u het ook zo stil hier?’

Nu valt het me altijd wel op dat het gros van de treinreizigers voornamelijk druk is met zichzelf. Vooral social media zijn tijdrovend maar ook wordt er gerust uitvoerig gebeld waarbij medereizigers tegen wil en dank de meest genante gesprekken aan moeten horen. Wat dat betreft is de stiltecoupé wel een verademing.

Toen ontstond ineens het idee voor een extra coupé; de “meet & greet coupé”, waar mensen gaan zitten om in contact te komen met elkaar tijdens de treinreis. Mensen die hun telefoon gewoon even in de tas laten om ouderwets een gezellig praatje met elkaar te maken. Misschien wel zelfgebakken koekjes meenemen om te delen met de medepassagier(s). Simpelweg even informeren waar de reis heengaat is al voldoende om een leuk gesprekje te beginnen. Wie weet waar dat allemaal toe kan leiden, er kunnen zelfs dates uit voortkomen zonder dat je hiervoor uren hoeft te swipen, of nieuwe vriendschappen ontstaan of reispartners gevonden worden.

Ik denk serieus dat het een groot succes zou zijn en dat de coupé elke dag vol zit. Het zou me niet eens verbazen als er binnen het jaar een extra coupé bij zou moeten komen. Reizigers die misschien zelfs speciaal daarom de trein besluiten te nemen waar ze anders voor de auto zouden kiezen. In dat geval zou ik tegen die tijd wel graag even een praatje willen maken met de NS over een kleine commissie… 😉

Het uitgangspunt is om mensen weer met elkaar in gesprek te krijgen. Want ik voel me persoonlijk vaak behoorlijk ongemakkelijk in de trein, waar nauwelijks een woord nog met elkaar wordt gewisseld en iedereen voornamelijk gefocust is op zijn of haar telefoon. Dus ik zou zeer zeker in de meet & greet coupé gaan zitten, jij ook?

Reageer op artikel:
Meet & greet in de trein
Sluiten