Afgesnauwd door de buschauffeur

Lucas Versteeg 18 mei 2019

Als arme student – zonder auto en zonder rijbewijs -, ben ik compleet afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik reis dan ook regelmatig met de bus. Iets wat me al lange tijd bezighoudt, is de gemoedstoestand van de buschauffeurs. Ik wil absoluut niet alle buschauffeurs over één kam scheren: af en toe ontmoet ik ook echte gezellige zonnetjes. Bij het overgrote deel ervaar ik echter meer een soort langdurige regenbui. De passagier teruggroeten bij het instappen zonder hem aan te kijken, een nukkig antwoord geven op mijn vraag of we ook bij die halte stoppen, of tijdens het rijden op de snelweg tieren en vloeken: ik maak het te vaak mee.

Wat is dat toch? Hoewel ik soms de neiging heb om al mijn irritaties gewoon af te schuiven op ‘een chagrijnige persoonlijkheid’, kan ik bij langer nadenken wel wat oorzaken voor dit gedrag vinden. Het werk van een buschauffeur is lang niet altijd leuk. Buschauffeurs moeten de hele dag gefocust naar de weg kijken: de tunnelvisie van Wie is de Mol? is er niks bij. En tijdens dat rijden, hijgt het tijdsschema van de vervoersmaatschappij in hun nek. Soms móeten ze wel doorrijden als er een rennende student nog wil instappen, anders komen er misschien drie anderen in hun bus te laat op hun overstaphalte.

Een week geleden ving ik een gesprek op van een buschauffeur met een collega. Ze meldde via de telefoon dat ze de hele dag nog geen pauze had gehad, omdat er een andere chauffeur ziek was geworden. Tijdens het rijden propte ze vlug een broodje in haar mond, om vervolgens weer in te voegen in de snelweg. Kortom: de werkdruk is hoog, en het loon zal dat waarschijnlijk niet zijn. Dan zal het sociaal wenselijke gedrag vast niet altijd vanzelf gaan.

Misschien moeten we samen de buschauffeurs een handje helpen. We moeten ze meer dankbaarheid geven voor wat ze doen: doordat zij hun taak goed uitvoeren, komen wij van A naar B. Daarom roep ik iedereen op om de volgende keer dat je met de bus reist, de buschauffeur vriendelijk te bedanken. Uit je waardering: wens ze bijvoorbeeld een fijne dag toe, of complimenteer ze op hun stabiele rijstijl. Dat maakt hun dag heel wat leuker. Hopelijk helpt dit een beetje tegen de werkdruk, en veranderen alle buschauffeurs in gezellige zonnetjes. Na regen komt zonneschijn, niet waar?

Reageer op artikel:
Afgesnauwd door de buschauffeur
Sluiten