De clash tussen Rutte en Baudet

Gijs Ligthart 18 mei 2019

De storm van de Eerste Kamer-verkiezingen is nog maar net gaan liggen of premier Rutte zet vol de aanval in op de renaissancevloot van Thierry Baudet. In een toespraak noemt hij Baudet een zolderkamergeleerde met bizarre ideeën en rare verzinsels en daagt hij de leider van Forum voor Democratie uit voor een één-op-één debat.

Met deze oorlogsverklaring heeft Rutte de tweestrijd ingezet tussen de twee grootste partijen van Nederland. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei. Maar welke koers willen Rutte en Baudet varen?

Eerder in Buitenhof noemde premier Rutte de Europese verkiezingen ‘niet zo relevant’. Maar nu de uil van Minerva wederom haar vleugels spreidt, lijkt Rutte het benauwd te krijgen. Bij Nieuwsuur waarschuwt hij de Nederlandse burger voor de desastreuze gevolgen van een Nexit, de richting die Baudet met Nederland op wil. Premier Rutte noemt een stem op Forum voor Democratie niet zonder risico en bepleit dat de Nederlandse stabiliteit en veiligheid op het spel staat. Het is geen geheim dat premier Rutte een voorstander is van de Europese Unie. Opmerkelijk is wel dat hij zijn campagne inzet op de persoon van Baudet, in plaats van zijn eigen idealen aan het licht te brengen. Hopelijk worden deze idealen duidelijk in het debat wat komende woensdagavond plaatsvindt.

De leider van Forum voor Democratie reageert snel op de uitnodiging van Rutte en accepteert deze in een videoboodschap. De eigenzinnige leider van Forum voor Democratie, die eerder aan lavendelzakjes rook, wordt steeds serieuzer genomen in politiek Den Haag. Dat bewijst deze uitnodiging van premier Rutte.

Nu het circus rondom Henk Otten, die eerder een greep uit de partijkas deed, is gaan liggen, heeft de partij het vizier gericht op de EU. FvD wil met verschillende EU-sceptische partijen een blok vormen wat de oppositie in het Europese parlement moet gaan voeren. Baudet is bang dat zijn boreale wereldbeeld in gevaar komt doordat de EU naar een Verenigde Staten van Europa aan het toewerken is, waarin Nederland een provincie is. Door een defensief blok te vormen met andere Europese partijen, hoopt FvD verdere bevoegdheden richting de EU tegen te kunnen houden.

De partij is op den duur voor een Nexit omdat zij bang zijn de soevereiniteit kwijt te raken en zelf wil bepalen over grote thema’s zoals migratie. Het debat aan de vooravond van de verkiezingen tussen Rutte en Baudet belooft een verhitte clash te worden. Welke koers wil Nederland op 23 mei varen?

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De clash tussen Rutte en Baudet
Sluiten