Tanken en contactloos betalen

Esmee de keyzer 5 apr 2019

De tank zit weer een kwart vol. We kunnen weer rijden! Het bedrag onder de 25 euro vind ik makkelijk, want dan kan ik contactloos betalen. Als ik de tankshop binnenloop, pak ik mijn pinpas uit mijn tas. ‘Goedemiddag, pompje 1 graag.’ Ondertussen houd ik mijn bankpasje naast de betaalautomaat. ‘Bedankt’, zegt degene achter de kassa, terwijl ik oogcontact heb en een fijn weekend wens. Vol vertrouwen dat het goed is, loop ik naar mijn auto.

Een maand later ligt er een aanmaning op de mat. Ik ben in shock. Wat is dit? ‘Brandstof afgenomen zonder te betalen.’ Geïrriteerd laat ik mijn man het uitzoeken. Oplichters! ‘Niet je gegevens doorgeven hoor!’, zeg ik nog tegen hem.

Helemaal in de ban van die fraudezaken die je bij kassa of opgelicht voorbij ziet komen. Tijdens zijn gesprek met het incassobureau hoor ik een datum. Snel kijk ik bij mijn afschrijvingen waar er zo’n bedrag staat. Nee, nergens te zien! Er begint me iets te dagen. Die middag had ik een afspraak waarvoor ik nog moest tanken. Ik herinner me het, maar waarom staat die afschrijving er dan niet? Ik weet zeker dat ik ook die keer net als alle andere tankbeurten contactloos betaald heb. Zal degene achter de kassa dan niet opgelet hebben en was de betaling niet gelukt. Ik ben erachter! Zo zal het gebeurd zijn.

Ik bel even later met adrenaline in mijn lijf met het incassobureau om mijn onschuld te bewijzen. Eerst heel snel pratend waar ik achter was gekomen en hierna vol verbazing. De medewerker snapt het helemaal, ziet dit wel vaker gebeuren en geeft aan dat de verantwoording toch helemaal bij mij ligt. Ik hoor het me wel 4 keer uitleggen aan de vriendelijke meneer, maar het heeft geen zin. Het daalt in.. er zit niets anders op dan het bedrag wat ondertussen verviervoudigd is, te betalen.

Jee, ik moet even bijkomen hoor. Eerst dacht ik dat ik nu hoofdpersoon was in Opgelicht, daarna beduusd dat ik daadwerkelijk niet betaald had door een foute contactloze betaling en daarna eigenlijk teleurgesteld waarom ik alleen de verantwoording hiervoor moest dragen. Natuurlijk moet ik mijn tankbeurt betalen! Ik ben alleen nooit bewust geweest van het feit dat als een betaling niet is gelukt, je zomaar weg kunt lopen. Dat geeft de kassa toch aan en dan ga ik ervan uit dat de medewerker aangeeft dat het nog een keer moet.

Echt een les voor mij… altijd de betaling checken. Ik deed dit niet consequent, stom! Laat het voor jullie ook een les zijn en ik hoop dat ik dan iemand deze ellende bespaar!