Restauratie van de overheden

Harrie 20 apr 2019

Ik moet toegeven dat ik het ook weer even moest opzoeken om toch maar een goede vergelijking te krijgen met waar de overheid me toch aan deed denken.

Het schilderij Who’s afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Nemman werd in 1986 gerestaureerd door Daniel Goldreyer. Wat bleek achteraf: het schilderij van 5,5 x 2,5 meter was tijdens de restauratie van 5 jaar, gewoon met een verfroller overgeschilderd! Toch een slimme jonge die Daniel lange halen en snel thuis of anders gezegd het schilderij op een namiddag overschilderen met een verfroller en vervolgens 5 jaar wachten en dan de hand ophouden.

De vergelijking met de overheid toen en nu? Geen verschil naar mijn mening. De overheid met zijn potjes geld in de vorm van subsidies en fondsen waar enkele slimme Daniels gebruik van maken. Zo zag ik bij een hoorzitting over de subsidie van elektrische lease auto’s een meneer zitten, ik noem hem Daniel, die zijn onderzoek naar de hoeveelheid elektrische auto’s over een paar jaar verdedigde en aangaf dat het onderzoek wat hij heeft gedaan goed onderbouwd was. Alleen hij wilde zijn bronnen en schema’s uit concurrentieoverwegingen niet vertellen. Het kwam er eigenlijk op neer dat ook met allerlei modellen en schema’s het maar een slag in de lucht was hoeveel elektrische auto’s er over 10 jaar op de wegen rijden.

Nu weet ik niet hoeveel het bureau van die meneer declareert voor zijn "diepgaande" onderzoek, maar het zal wel geen honderd euro geweest zijn.

Ach geld en overheden, het is als geld en water. Je hebt teveel of te weinig ervan. Een voorbeeld heb ik er wel van. Ze hebben hier een Stenen Kazemat uit de vorige eeuw gevonden er zijn allerlei plannen gemaakt om het zichtbaar te behouden. Leuk bureau inhuren , allerlei stichtingen mogen meepraten. Geraamde schattingen van wat het wel mag kosten. Zeg, pak ‘m beet, 4 miljoen. Dat zijn toch maar mooi 20 huizen van tweehonderdduizend euro of tweehonderd auto’s van 20.000 euro. Maar de geschiedenis moeten we behouden zeggen sommigen. Ja, maar als even verderop een prachtig kasteel staat waar het al te bezichtigen is?

Het probleem van de overheden is eigenlijk dat er te veel Daniels werken die geld voor restauraties (subsidies) verstrekken zonder daar ook maar een centje pijn van hebben. Maar goed, die paar honderd miljoen aan te onderschatte gebruik van elektrische auto’s hebben een paar Daniels toch maar mooi binnen. Ach en onze voedselbank mooi een paar cent door de neus geboord zou ik zeggen.