Race tegen de klok

Rachida Issaoui 17 apr 2019

De laatste tijd heb ik het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat. Het is een race tegen de klok. Mijn leven lijkt net een reis op een sneltrein. Het gaat supersnel van halte naar halte op reis naar de eindbestemming.

Ben ik de enige die dit zo ervaart? Of is het echt waar wat ze zeggen dat hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat. Ik weet nog dat als kind dat de tijd zo langzaam kon gaan, vooral de zondagen.
De zondagen herinner ik me als de dag van gisteren, want die waren zo saai. Overdag leek een dag een eeuwigheid en s’avonds was er geen bal op tv.

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je vertrouwd raakt met je omgeving en je een vaste routine hebt, wat vaak het geval is bij de wat oudere mens dat de tijd sneller lijkt te gaan. Kinderen hebben vaak veel nieuwe indrukken en dit vertraagd de tijd. Kunnen jullie het nog volgen?

Het antwoord is dus doorbreek die sleur en ontdek nieuwe dingen, reis, ontmoet nieuwe mensen en doe kennis op. Nieuwe ervaringen zullen de klok van het leven niet vertragen, maar misschien gaat het dan niet zo snel. De klok van het leven tikt door en een ding is zeker, naarmate die klok tikt naderen we onze eindbestemming.

Probeer elke dag te plukken alsof je een zongerijpte vrucht plukt en geniet ervan. Elke dag is kostbaar en wanneer de tijd zo ontzettend snel gaat vergeten we dat soms. Wees goed voor de ander, vaak ligt daar het grootste geluk.