Jubelstemming

Edwin Bouman 2 apr 2019 / 07:29 uur

Vorige week werd ik bijzonder aangenaam verrast. Niets vermoedend liep ik ’s ochtends naar het station in Dordrecht en uit de verte kwam mij een geroezemoes tegemoet. Op perron 1 was er een drukke uitgelaten stemming. Mannen vielen elkaar met rood omrande ogen in de armen en wezen naar de vertrekborden. En daar stond het. Het eindstation van deze trein is Den Haag Centraal. Door werkzaamheden bij Leiden reed de Intercity weer van Dordrecht naar de Hofstad, zonder overstap in Rotterdam of Den Haag Holland Spoor. Mijn hart maakte een sprongetje, want oude tijden herleefden. Vroeger was het namelijk een vanzelfsprekendheid en reed er elk half uur een stampvolle Intercity tussen Venlo en Den Haag Centraal. Toen stapte je in en 34 minuten dommelen later stapte je uit in hartje Den Haag. Maar door wijzigingen in het spoorboekje verdween Dordrecht als station op dit traject en moest het net als andere steden ruimte maken voor Blerick, Horst-Sevenum en andere plaatsen waar ik nog niet eerder van gehoord had.
Tot vorige week dan. En al is het plezier van korte duur, het geluk is er niet minder om. Ik stap sinds vorige week elke dag met mijn goede been uit bed, maak glimlachend het ontbijt voor mijn kinderen en loop fluitend (en soms zelfs luid zingend) naar het station. En ik ben niet de enige. De stad glanst en straalt onder de zon, de temperatuur lijkt elke dag een paar graden hoger te zijn dan in de rest van het land, zomerjurken zijn vervroegd uit de kast gehaald, mensen lopen weer hand in hand, oude-van-dagen worden massaal geholpen met oversteken en er wordt niet langer voorgedrongen bij de kassa. Het zou me niets verbazen als er over 9 maanden een ware babyboom plaatsvindt in Dordrecht. En dat allemaal dankzij de de directe verbinding tussen Dordrecht en Den Haag Centraal. Uiteraard hopen we dat de werkzaamheden bij Leiden iets uitlopen. Dat men stuit op de restanten van een Middeleeuws kasteel of de overblijfselen van de een uiterst zeldzame dinosaurus. Misschien breekt er wel een kabeltje of ontbreekt elk spoor. Wij zouden in Dordrecht graag nog langer in deze jubelsteming blijven, ook al is het minder leuk voor de mensen die dagelijks over dit traject moeten reizen. Dus in plaats van te klagen over het besluit van vorig jaar om Dordrecht uit dit traject te schrappen, wil ik, namens alle naar het westen treinreizende Dordtenaren, de NS en ProRail bedanken voor deze bijzondere welkome afwisseling. Ook al is het maar een tijdelijke.

Reageer op artikel:
Jubelstemming
Sluiten