Hollands happen, Nederlands nuanceren

Merel Marcuse 22 apr 2019

Overal. Het hele jaar door erger ik me groen en geel. Of beter gezegd: rood, wit en blauw. Een oneindig aantal producten in de supermarkt schreeuwt om aandacht. ‘Puur Hollands.’ En niet eens alleen in de supermarkt. Op het vliegveld, de sportclubs en cafés. ’Hollands genieten.’ Hoewel Holland enkele eeuwen geleden wellicht een provincie van belang was, maken onze hedendaagse ‘lage landen’ met in totaal 12 provincies echter geen Holland maar Nederland. Noord- en Zuid-Holland zijn dan misschien de meest dichtbevolkte provincies, maar we wonen toch echt met minstens 17 miljoen mensen in héél Nederland.

Dan die Britten, Duitsers en Fransen. Allemaal kijken ze mij vreemd aan als ik zeg dat ik uit Nederland kom. Holland schijnt voor veel van onze mede-Europeanen heel de wereld te zijn. Nou ja mede-Europeanen… Groot-Brittannië heeft al genoeg problemen met erkenning van hun eigen land. Overigens niet alleen Europeanen, want hetzelfde geldt voor Amerikanen of Australiërs. Oh ja, Amsterdam, dat kennen ze natuurlijk. Toch een wezenlijk verschil dat ons Amsterdam niet Holland is, Holland is niet Amsterdam en zo verder. Het wordt er alleen maar ingewikkelder van.

Het is een schande dat wij te weinig aandacht besteden aan alle verschillende begrippen in onze vaderlandse geschiedenis. Koningsdag vieren wij niet op ‘ons Hollands’ lieve mensen, wij vieren deze dag zo Nederlands als het maar kan. Natuurlijk zijn we trots op onze ambachtelijke bitterbal en de stroopwafel. Uiteraard zijn we trots op onze kleurrijke tulpen en traditionele molens. Dat de meeste van deze dingen dan misschien een Hollandse geschiedenis hebben, betekent niet dat het hele brein van ons koude kikkerlandje dáár ligt. ‘Oer-Hollands.’ Ga toch weg. Nee, met ons allen zijn we Nederland. En zo hoort het.

Dus daar staan we deze Koningsdag dan, braaf is onze knaloranje kostuums en smakelijke tompouces. Iedere ‘vliegende Hollander’ of toerist die je dan tegenkomt met trots laten weten dat wij Nederland zijn en ademen. En dat we goede pils van eigen bodem hebben. Nog even koekhappen en blokjes kaas met Nederlandse vlaggetjes serveren. Nationalistisch? Ach welnee. Koningsdag, een feestelijke dag voor ons allen.

Als Nederlander.