Ajax

Sander van den Broek 16 apr 2019

Ik zie hem nog zo door de aula van mijn middelbare school lopen: Ajax. Een klein mannetje met een grote bek en een seizoenkaart van Ajax. Ajax en ik spraken elkaar niet vaak. Soms kwamen wij elkaar tegen via onze vrienden op school, maar een hechte band hadden wij niet. Dat kwam natuurlijk omdat ik mij thuis voel in De Kuip en Ajax niet.

Tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid gingen mijn gedachten uit naar Ajax. Hij zal nu ergens in de veertig zijn, wellicht een vrouw en kinderen hebben en waarschijnlijk nog steeds een seizoenkaart. Misschien was hij die avond zelfs in het stadion. Tijdens de wedstrijd was er eigenlijk maar één ding dat mij bezig hield: Hoe heet Ajax eigenlijk? Ik kon er maar niet opkomen. Niet tijdens de wedstrijd en ook in de weken daarna niet.

En ik weet het nog steeds niet. Ik ben erachter gekomen dat ik van (steeds) meer mensen alleen nog maar de bijnaam ken en niet meer hun echte naam. Vooral van de mensen uit mijn jongere jaren. Dat wordt geheid een drama bij de volgende schoolreünie. Ga ik ze dan uit voorzorg maar ontlopen of sla ik het begroeten meteen over en vraag direct: Hoe is het met jou?

Ach, weet je wat. Laat ik het nu maar meteen afhandelen. Ajax, Tank, Kale, Witte, Duitser, Lange en Domme Gulden. Sorry, ik kan met geen mogelijkheid op jullie naam komen, maar ik heb wel een ontzettend leuke tijd met jullie gehad!

Groeten van: Sannie, Oboema, Santander, Broer Konijn en Sandeman