0,2 biljoentje, tismaardatjetweetje

Cale columns 26 apr 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je denkt dat problemen en situaties niet opgelost worden door ze te maken tot probleempjes en situatietjes. En dan met een tweetje helemaal het wereldje uit helpen. Gefikst, zo doen we dat.

Het viel op dat er nogal badinerend en met veel gebruik van verkleinwoorden de ruzie in LPF 2.0 te lijf werd gegaan. Zo was er niks “aan het handje”, volgens de FvD-woordvoerder. Of woordjesvoedertje, zo je wilt. Want hij voert niet veel het woord, maar voedert het journaille met veel verkleinwoordjes. Zei Theo Hiddema dat het om een “kassagreepje” ging. En moet Otten vanwege zijn grote verdiensten niet geroyeerd worden, alleen om een “geldakkefietje”. Geen grotemensengesprek, maar een aanzeggingkje via een tweetje. Een bevestigingetje via een tweetje en een ontslagje via een tweetje.

Het tekent een beetje de wijze waarop grote opdoemende problemen door hen aangepakt moeten worden. Het tekent maar een beetje hoor. Niet heel erg. Valt wel mee. Niet huilie huilie. Kusje erop.

Een 3e hittegolf? Ach, te hete zomertjes komen vaker voor, laatst nog, in 1948. Klimaatongemakjes, broeikasjes, stijgende zeespiegeltjes: dat lost zich wel op. En CO2 is goed voor de plantjes, en kijk nou eens naar die broeikasjes in het Westland? Dat is toch onze eigen glascultuurtje? En die arbeidertjes die daarin aan het werk zijn, die houden we toch mooi van de Warschause straat en Boekarestse pleinen?

Als je maar lang genoeg Baudinerend de problemen benoemt, dan vinden de mensjes dat wel lekker, dan worden de problemen kleine hapklare brokjes en als ze klein genoeg zijn, dan zijn ze gewoon op een bepaald moment verdwenen.

Zo bezien valt het ook wel weer mee, die revolutie in het Eerste Kamertje. Het lijsttrekkertje is al van het toneel, nog vóór zijn beëdiging. Klein ruzietje, conflictje van niks, kleine verschilletjes van koers en we proberen de zaakjes nog verder te kleineren. Zo klein dat een grote partij in hele kleine brokjes wordt versplinterd en dat al die splinterpartijtjes straks bij gebrek aan gewicht in lucht opgaan. En wat rest is de wetenschap dat de kosten van het Klimaatakkoord geen 200 miljard zijn. Welnee, het is maar een klein 0,2 biljoentje. Het is, gevleugelde vriendjes, maar dat jetweetje.